تعمیر پکیج ⚡ 0 تا 100 تعمیر انواع پکیج دیواری

آموزش تعمیر پکیج

آموزش تعمیر پکیج


امروز میخوام در مورد بحث شیرین تعمیر پکیج صحبت کنم و به عبارتی میخوام صفر تا صد تعمیر انواع پکیج دیواری را به شما عزیزان آموزش بدم. اگر به دنبال یادگیری تعمیرات پکیج هستید به جرات میتونم بگم این سایت پرمحتوا ترین منبع و مرجع فارسی در فضای مجازی می‌باشد، پس به راحتی از این سایت خارج نشوید.

 

فهرست مطالب

راهنمای تعمیر پکیج دیواری

قبل از هر موضوعی بهتره این نکته را خدمتتان بگم که ما در ادامه آموزش صفر تا صد تعمیر پکیج را به صورت کاملا رایگان ارائه دادیم ولی اگر هدف شما از مطالعه این مقالات فقط تعمیر پکیج معیوب منزل خودتان هست پیشنهاد میکنم وقت ارزشمند خود را برای پرداخت نکردن مقداری پول به تعمیرکار پکیج هدر ندهید،

 

ولی اگر واقعا علاقمند به یادگیری تعمیرات پکیج هستید و قصد کسب درآمد از این حرفه را دارید و واقعا به این شغل احتیاج دارید ما به شما کمک می‌کنیم که با ارائه آموزش صفر تا صد تعمیر پکیج (به صورت کاملا رایگان) هر چه سریعتر به هدف خود یعنی یک تعمیرکار ماهر شدن برسید

تنها شرط یا بهتر بگم پیشنهاد ما برای سریع تر رسیدن شما به هدفتان اینه که کلیه مقالات ما را خط به خط مطالعه کنید و همچنین ویدئو های آموزشی منتشر شده را ثانیه به ثانیه ببینید و اکیدا توصیه میکنم از روش خلاصه خوانی به شدت اجتناب کنید چون خلاصه خوانی در زمینه های تخصصی و فنی علاوه بر اینکه کمکی بهتون نمیکنه باعث میشه مسائل را کاملا اشتباه یاد بگیرید

اولین مرحله تعمیر پکیج شناسایی عیب دستگاه

برای اینکه بتونید مشکل پکیج را شناسایی و برطرف کنید قبل از هر اقدامی باید برند تولید کننده پکیج و مدل پکیج را بدانید . زیرا آموزش جامع پیدا کردن ایرادات پکیج و یا به عبارتی عیب یابی انواع پکیج دیواری های مختلف کمی با هم متفاوت میباشد .

البته پیشنهاد میکنم برای اینکه صفر تا صد تعمیر پکيج را به خوبی یاد بگیرید ابتدا قطعات پکیج و وظایف آنها را آموزش ببینید

شناسایی قطعات در تعمیر پکیج
شناسایی قطعات در تعمیر پکیج

قطعات پکیج دیواری

همه چیز در مورد پکيج دیواری و نحوه اختراع آن

خوب دوستان گلم میخوایم یه کمی بریم به گذشته زمانی که هنوز دستگاهی به اسم پکیج دیواری اختراع نشده بود، اون زمان اگر از کلمه پکیج جایی استفاده می‌کردید اغلب فکرشان به معنای لفظی این کلمه یعنی “بسته بندی کردن” میرفت ولی امروزه کمتر کسی هست که با شنیدن کلمه پکیج ندونه در مورد چی حرف می‌زنید

در گذشته تصور اینکه گرمایش یک خانه و همچنین تامین آبگرم بهداشتی خانه میتونه بوسیله یک دستگاه کوچک که در کابینت آشپزخانه جای می‌گیرد صورت پذیرد واقعا غیر قابل هضم بود

قبل از ظهور پکیج سیستم موتورخانه مرکزی جزو مدرن ترین تجهیزات گرمایشی به حساب می‌آمد ، البته سیستم موتورخانه مرکزی نقش اساسی در اختراع پکیج داشته، در واقع در تولید اولین پکیج ها الگوبرداری کامل از سیستم موتورخانه صورت گرفت و تنها تفاوت آن این بود که سایز کلیه تجهیزات موتورخانه را کوچک کردند و کم کم به دستگاهی که هم اکنون با نام پکیج دیواری مشهور است تبدیل شد.

پکیج دیواری چیست؟

پکیج شوفاژ دیواری دستگاهی است برای گرمایش منزل و تامین آبگرم مصرفی البته بر خلاف سیستم موتورخانه که برای گرمایش مجموع واحدهای یک آپارتمان به کار میرفت ولی دستگاه پکیج شوفاژ دیواری با هدف استقلال هر واحد آپارتمان برای سیستم گرمایش تولید شده است.

همانطور که میدانید تولید هر تکنولوژی توسط بشر با بوجود آمدن یک نیاز آغاز شد و نیاز به تولید دستگاه پکیج دیواری زمانی بوجود آمد که مصرف کنندگان سیستم موتورخانه مرکزی در یک آپارتمان بدون توجه به اندازه مصرف هر واحد باید به صورت یکسان در پرداخت گاز و هزینه های تعمیر و نگهداری اشتراک پرداخت می‌کردند، به این معنا که در سیستم موتورخانه یک خانواده یک نفره که اغلب اوقات در منزل نبوده مجبور بود به همان اندازه یک خانواده شش نفره که مستمراً در حال استفاده بودند هزینه تعمیر و نگهداری را پرداخت کند

 

مزایای پکیج دیواری نسبت به موتورخانه :

مشخص بودن مصرف سوخت و همچنین هزینه تعمیر و نگهداری سیستم گرمایشی هر واحد مسکونی، در صورتی که در سیستم موتورخانه کل مجموع واحدهای یک آپارتمان به یک اندازه باید هزینه سوخت و همچنین هزینه تعمیر و نگهداری موتورخانه را پرداخت کنند و در این حالت حتی اگر شما یک ماه مسافرت بوده و از سیستم گرمایشی استفاده نکنید هم می‌بایست این هزینه ها را پرداخت کنید.

از دیگر مزایای پکیج نسبت به موتورخانه این است که اگر یک پکیج در یک مجتمع خراب شود فقط یک واحد مسکونی درگیر می‌شود و این در سیستم موتورخانه اگر اتفاق بیفتد تمام واحدهای یک آپارتمان درگیر این مشکل خواهند شد.
یکی دیگر از مزایای پکیج دیواری را می‌توان تعمیر و نگهداری آن دانست زیرا به دلیل سادگی ساختار این دستگاه معمولا مصرف کنندگان پکیج دیواری تا حدودی خودشان توانایی تعمیرات آن را دارند ولی در سیستم موتورخانه به هيچ عنوان امکان تعمیر افراد غیر متخصص وجود ندارد.

شناسایی قطعات پکیج

به طور کلی تشریح کلیه قطعات یدکی پکیج دیواری دیواری به چند دسته تقسیم می‌شوند :
برد کنترل

این قطعه به عنوان مغز اصلی دستگاه به شمار می‌رود و وظیفه دارد با توجه به گزارشاتی که سنسورهای پکیج دریافت می‌کند دستوراتی را به قطعات مجری فرمان می‌دهد.

حسگر یا سنسور پکیج دیواری
شناخت حسگرها در تعمیر پکیج

حسگرهای پکیج دیواری

سنسورها همانطور که از نامشان پیداست وظیفه اعلام گزارش عملکرد پکیج به برد کنترل را دارند.
البته سنسورها نیز به سه دسته تقسیم می شوند

  • گاز و دود = پرشر سوئیچ هوا و…
  • آب = پرشر سوئیچ آب و…
  • برق = سنسور ان تی سی و…

قطعات مجری فرمان

این قطعات نیز همانطور که از نامشان مشخص است وظیفه انجام دستورات برد کنترل را دارند

قطعات مکانیکی

این قطعات با توجه به وظیفه ای که برایش ساخته شده اند در پکیج کار می‌کنند و نیازی به دریافت دستور از سمت برد الکترونیک را ندارند

نحوه شناسایی کد خطای پکيج
کد خطا در تعمیر پکیج

کاربرد کد خطا و یا ارور در تعمیر پکیج ؟

کد خطای پکیج دیواری به علائمی گفته می‌شود که توسط برد الکترونیک برای عیب یابی مشکل دستگاه به ما نشان داده می‌شود، ولی اگر بخوام شفاف‌تر توضیح بدم به این صورته :

برد الکترونیک پکیج دیواری که به عبارتی مغز دستگاه می‌باشد روی عملکرد تمام قطعات پکیج نظارت دارد، این نظارت بوسیله سنسورهایی صورت می‌گیرد که در نقاط مختلف پکیج وجود دارد و در مواقع بروز مشکل در قسمتی از پکیج برد کنترل توسط این سنسورها به وجود عیب پی برده و برای اینکه به مصرف کننده اطلاع دهد که عیب مورد نظر از کدام قسمت می‌باشد اگر پکیج دیجیتال باشد با مشخص کردن حروف و اعداد لاتین روی نمایشگر و اگر پکیج آنالوگ باشد بوسیله چشمک زدن برخی از چراغ ها اطلاع می‌دهد.

دوستان عزیز همانطور که همیشه عرض کردم بررسی کد خطای پکیج و یا به عبارتی ارور پکیج اولین مرحله از انجام تعمیرات انواع پکیج دیواری می‌باشد.

اولین گام در تعمیر پکیج

اولین مرحله از تعمیر پکيج عیب یابی پکيج دیواری می‌باشد که برای آشنایی با روش عیب یابی انواع پکیج دیواری به صورت زیر عمل کنید :

در انواع پکیج دیواری در صورت بروز هر گونه مشکل برد الکترونیک توسط علائمی به ما گزارش ایراد بوجود آمده را می‌دهد و ما به این صورت سریعا سراغ مشکل بوجود آمده رفته و آن را برطرف میکنیم.

احتمالا سوال شما الان این است که این علائم چیست و به چه صورت است و چطور به ما نشان داده می شود؟ در جواب باید بگم این علائم در اصطلاح عموم کد خطا و یا ارور شناخته می شود و در دستگاه‌های مختلف این علائم متفاوت می‌باشد. قبل از هر چیزی باید انواع پکیج دیواری را تقسیم بندی کنیم : پکيج های دیواری از لحاظ نشان دادن کد خطا به دو دسته تقسیم می‌شوند :

  1. پکيج های دیواری آنالوگ : در این نوع از پکيج ها کد خطا بوسیله چشمک زدن برخی از چراغ های روی پانل مشخص می‌شود
  2. پکيج های دیواری دیجیتال : در این مدل از پکيج ها کدهای خطا بوسیله حروف و اعداد لاتین که روی نمایشگر ظاهر می شود شناسایی می‌شود

پس اگر دستگاه شما دارای نمایشگر دیجیتال نیست در هنگام بروز هر مشکلی باید دقت کنید کدام چراغ ها چشمک می‌زنند و یا روشن شده است، مثلا در پکیج آنالوگ ایران رادیاتور چشمک زدن چراغ های 40 و 70 به معنای کمبود فشار بار می‌باشد و البته همین مشکل در پکیج دیجیتال ایران رادیاتور با کد خطای E1 مشخص می‌شود
پس اولین گام از مراحل اولیه شناسایی عیب در پکیج دیواری بررسی ارور پکیج میباشد.

پس همونطور که گفتم کد خطا و ارور اکثر پکیج های دیواری معمولا به دو صورت به ما اعلام می‌شود :
در پکیج های آنالوگ کد خطا و یا ارور با چشمک زدن چراغ های سبز رنگ روی پانل که اعدادی از 30 تا 80 دارا می باشد مشخص می‌شود. البته بهتره این چشمک زدن را با مواقعی که آبگرم باز می‌باشد اشتباه نگیرید.

به عنوان مثال کد خطا در پکیج ایران رادیاتور مدل آنالوگ به این صورته که یک و یا چند چراغ به طور همزمان روی عدد خاصی چشمک می‌زنند و شما با بررسی اعداد این چراغ ها و مراجعه به لیست خطاهای پکیج ایران رادیاتور به بررسی دقیق این خطاها می‌پردازید.
البته اگر احساس می‌کنید این مدل از پکیج ایران رادیاتور عیب یابی سختی دارد در عوض به همون اندازه شناسایی کد خطای پکیج ایران رادیاتور مدل دیجیتال راحت می‌باشد.

ارور پکیج ایران رادیاتور دیجیتال توسط اعداد لاتین کنار حرف E که در مواقع بروز مشکل روی نمایشگر مشاهده می‌شود و جهت عیب یابی نیز به همون طریق که عرض کردم یعنی مراجعه به عیب یابی پکيج با کدهای خطا ایراد را بررسی نمائید.

اگر پکیج خراب شد چه باید کرد
در صورت خرابی و نیاز به تعمیر پکیج چه کنیم؟

 

در صورت خرابی چه کنیم ؟

اگر پکیج خاموش شد چه کنیم؟ در صورتی که پکیج دیواری منزل شما خراب شده است به نکات زیر دقت کنید چون ممکن است مشکل جزئی بوده و خودتان توانایی تعمیر شوفاژ دیواری را داشته باشید :

  1. فشار بار پکیج را چک کنید و اگر مشاهده کردید عقربه بار پکیج کمتر از یک می‌باشد بوسیله شیر پرکن که در همه پکیج ها در قسمت زیرین دستگاه نصب شده است (برای مشاهده شیر پرکن باید خم شوید و زیر پکیج را ببینید)این شیر به صورت گِرد و به رنگ مشکی یا آبی میباشد. آن را باز کنید تا عقربه بار روی 1/5 بیاد و سپس ببندید
  2. مطمئن شوید شیر ورودی گاز و همچنین کلیه شیرهای زیر پکیج در وضعیت باز قرار دارند (دسته شیر باید در امتداد شیر باشد)
  3. پریز برق ورودی را با فازمتر چک کنید برق داشته باشد
  4. در زمستان از باز بودن شیرهای بالا و پایین رادیاتور ها اطمينان حاصل کنید
  5. اگر پکیج در بالکن نصب می‌باشد یک بار دودکش را از روی پکیج بردارید و ریست کنید
  6. دریچه های پلاستیکی اطراف دودکش را باز کنید
  7. اگر با باز کردن شیر پرکن عقربه فشار بار هیچ تغییری نکرد به طور قطع نافی پرکن رسوب گرفته که به این صورت میتونید مشکل را برطرف کنید : ابتدا شیر ورودی آب سرد را ببندید سپس با استفاده از یک آچار تخت شماره 13 یا 14 اقدام به باز کردن شیر پرکن نمایید و با یک سیم مفتول سوراخ نافی شیر پرکن را خالی از رسوب کنید و پرکن را ببندید
  8. در صورتی که پکیج نشتی زیاد داشت کلیه شیرهای زیر پکیج را ببندید و پکیج را از برق بکشید و با یک تعمیرکار تماس بگیرید

اگر پکیج خراب شد چه کنیم اصلی ترین دلیل خاموش شدن پکیج ؟

مهمترین دلیل خاموش شدن در انواع پکیج دیواری که در هنگام تعمیر پکیج باهاش برخورد میکنیم معمولا کم شدن فشار بار پکیج میباشد که توسط پرشر سوئیچ آب شناسایی شده و اقدام به قطع کامل عملکرد پکیج خواهد شد .
جهت رفع این مشکل باید شیر پرکن که در زیر پکیج قرار گرفته را باز کنید تا عقربه فشار روی 1/5 بار برسه و سپس ببندید .

باید این نکته را خدمت شما عرض کنم که در صورت خرابی پکیج قبلا از هر اقدامی فشار بار پکیج را چک کنید که عقربه آن زیر عدد ۱ نباشه . یکی از دلایل اصلی از کار افتادن پکیج پایین بودن فشار بار پکیج میباشد .

برای بالا بردن فشار بار پکیج اگر اولین بار است که قصد انجام این کارو دارید به روش زیر عمل کنید :
قبل از هر اقدامی میبایست قطعه ای به نام شیر پرکن را در پکیج پیدا کنید . این قطعه در زیر پکیج قرار گرفته است و برای مشاهده آن حتما میبایست خم شوید و زیر پکیج را مشاهده کنید .

شیر پرکن دارای ولوم پلاستیکی به رنگ مشکی و یا آبی میباشد . شما باید ولوم شیر پرکن را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا زمانی که عقربه فشار پکیج روی 1/5 بار برسد و سپس آن را محکم ببندید .
نکته : حتما قبل از ترک محل از بسته بودن کامل شیر پرکن اطمینان حاصل یابید .
اگر فشار آب سرد ساختمان کم باشد باید در ساعات پایانی شب این کار را انجام دهید .
اگر فشار پکیج بیشتر از 2 بار رفت از یکی از رادیاتورها کمی آب تخلیه کنید تا فشار نرمال شود .

دقت کنید دو شاخه برق وصل باشد
اگر پکیج هیچ عکس العملی نداشت و هیچ چراغی روشن نبود ممکنه دو شاخه برق قطع باشد .
شیر ورودی گاز اصلی باز باشد
دقت کنید شیر ورودی گاز اصلی و همچنین کلیه شیر های زیر پکیج در وضعیت وصل قرار گرفته باشند .

همونطور که میدانید دسته شیر باید در امتداد شیر باشد که نشانه باز بودن شیر است و نه عمود بر آن
دریچه های پلاستیکی اطراف دودکش باز شود
در صورتی که پکیج مرتب خاموش و روشن میشود ممکن است اکسیژن کافی جهت انجام صحیح عمل احتراق وجود نداشته باشد به همین منظور دریچه های پلاستیکی اطراف دودکش را با یک پیچ گوشتی چهار سو باز کرده و کنار بگذارید .
راهکارهایی برای بالا بردن عمر پکیج دیواری
برای بالا بردن عمر پکیج باید به چند نکته دقت کنید :

نصب فیلتر پلی فسفات و رسوب زدای مغناطیسی و یا فیلتر پلی مگنت که تلفیقی از هر دو میباشد .
استفاده از پکیج دیواری فقط زمانی که قصد مصرف طولانی مدت از آبگرم را داری و زمان هایی که نیاز مصرف کمی آبگرم دارید مثل شستن دست از آب سرد استفاده کنید .
دمای آب گرم و رادیاتورها را هیچ وقت در بالاترین حد نگذارید و اگر بتونید این عادت را داشته باشید که همیشه دما را کمتر از 60. درجه قرار بدید به طرز چشمگیری باعث بالا بردن عمر پکیج خواهید شد . زیرا آب در دمای بالاتر از 60 درجه رسوبات خود را آزاد میکند .
نصب صافی برنجی برگشت و همچنین محافظ برق الزامی میباشد
شستشوی مدار شوفاژ و همچنین تزریق محلول پروتکتور به داخل مدار سیستم در ابتدای شروع به کار پکیج و یا نهایتا بعد از مدتی از استفاده پکیج امریست ضروری جهت جلوگیری از تشکیل رسوب در پکیج و رادیاتورها

آموزش هواگیری در سرویس و تعمیر پکیج
آموزش هواگیری در تعمیر پکیج ایران رادیاتور

نحوه هواگیری در تعمیر پکیج

آموزش آموزش هواگیری و یا تنظیم فشار بار انواع پکیج دیواری معمولا اولین موضوعی است که مصرف کنندگان پکیج دیواری باید به خوبی یاد بگیرند زیرا اولین و مهمترین دلیل از کار افتادن انواع پکیج دیواری کم شدن فشار بار پکیج میباشد . پس با این تفسیر بعد از این که متوجه از کار افتادن پکیج شدید و قبل از اینکه به دنبال تعمیرکار پکیج باشید اولین مسئله ای که باید از اون اطمینان پیدا کنید تنظیم بودن فشار بار پکیج است .

به طور کلی قطعات پکیج دیواری جهت کارکرد صحیح به آب نیاز دارند این آب با آبگرم مصرفی تفاوت دارد . در حقیقت آب مدار شوفاژ ها همان آبی هست که مدنظر ماست و البته در فصل تابستان نیز وجود این آب در مدار سیستم جهت کارکرد صحیح قطعات پکیج امریست حیاتی .

هواگیری پکیج

پس تا اینجای کار به اهمیت دارا بودن آب در سیستم پی بردید . شرکت های تولید کننده پکیج برای اینکه مصرف کنندگان از مقدار آب سیستم با خبر شوند گیجی را روی پکیج قرار داده اند و یا در برخی مدلهای دیجیتال روی مانیتور پکیج اعدادی را مشخص کرده اند که مصرف کننده از مقدار آب سیستم باخبر باشد .

زمانی که مقداری از آب سیستم به دلیل تبخیر و یا … کمتر از حد استاندارد شود برای اینکه به قطعات پکیج آسیب نرسد قطعه ای به نام پرشر سوئیچ آب عملکرد کل سیستم را مختل میکند تا زمانی که فشار بار پکیج و یا آب مدار سیستم توسط مصرف کننده تنظیم شود و به حد استاندارد برسد .

آموزش عیب یابی در تعمیر پکیج دیواری

عیب یابی پکیج دیواری اولین مرحله آموزش پکیج میباشد .

به طور کلی ما در سیستم شوفاژ دیواری دو نوع عیب داریم ّ:

۱_ اول معایبی که توسط برد الکترونیک شناسایی شده و بوسیله کد خطا به شما اعلام میشود . البته این کد خطا در پکیج آنالوگ با چشمک زدن یک یا چند چراغ مشخص می‌شود و در پکیج های دیجیتال این کد خطا روی مانیتور ظاهر میشود .

جهت تعمیر و عیب یابی اینگونه معایب قبل از هر چیزی میبایست به صفحه کدهای خطای انواع شوفاژ دیواری که در منو سایت نیز وجود دارد مراجعه کرده و از طریق کدهای خطای اعلام شده در این صفحه و تشریح عیب یابی که مشاهده میکنید اقدام به برطرف نمودن عیب بوجود آمده نمایید .

۲_ عیب یابی ایراداتی که هیچ گونه خطایی اعلام نمیکنه ولی عملکرد پکیج را مختل میکند . در ادامه با ارائه چند مثال برخی از این عیوب را که عملکرد پکیج را مختل میکنند ولی برد الکترونیک توانایی شناسایی آنها را ندارد را با هم بررسی میکنیم .

رادیاتورها گرمای مناسبی ندارند :

قبل از هر اقدامی نسبت به هواگیری رادیاتورها و تنظیم فشار بار پکیج اطمینان حاصل کنید .

 

علت روشن نشدن رادیاتور
علت گرم نشدن رادیاتور در تعمیر پکیج

گرم نشدن رادیاتورها با وجود روشن بودن شعله

مشکل

  • بسته بودن مسیر رفت و برگشت رادیاتورها
  • وجود هوا در درون سیستم
  • عدم گردش پمپ
  • فشار بار دستگاه کم است
  • شیلنگ های رفت و برگشت برعکس بسته شده است

راه حل

  • باز کردن والو رفت و برگشت رادیاتورها
  • هواگیری کلیه رادیاتورها
  • بررسی پمپ و پروانه آن
  • بالا بردن فشار بار از طریق شیر پرکن
  • جابجا کردن شیلنگ های زیر پکیج

علت سرد بودن رادیاتور در حالی که آب مصرفی گرم هست مشکلات اصلی رادیاتور شوفاژ میتونه سرد بودن رادیاتور بعد از هواگیری باشه و یا گرم نشدن رادیاتور پکیج و همچنین هوا گرفتن رادیاتورها و یا سرد بودن قسمت پایین رادیاتور و یا اینکه رادیاتورها گرمای مطلوبی ندارند .

دلایل گرم نشدن رادیاتور پکیج :

  • بسته بودن شیرهای رفت و برگشت و یا شیر رادیاتور
  • سوختن پمپ سیرکولاسیون و یا گیرپاژ بودن آن
  • سوختن شیر موتوری
  • کثیف بودن توری صافی برگشت و یا مدار سیستم
  • کم بودن ارتفاع شعله
  • معیوب بودن سنسور مدار گرمایش
  • وجود هوا داخل مدار رادیاتور شوفاژ
علت گرم نشدن آب مصرفی پکیج
علت گرم نشدن آب مصرفی در تعمیر پکیج ایران رادیاتور

علت گرم نشدن آب مصرفی پکیج :

قبل از هر اقدامی جهت برطرف کردن عیب گرم نشدن آب مصرفی پکیج باید به طور واضح ایراد پکیج را شناسایی کنید.

به طور معمول دلایل گرم نشدن آب مصرفی در انواع پکیج دیواری برای افراد ممکن است به این معانی تعریف شود :

  1. سرد بودن کامل آب مصرفی پکیج
  2. ولرم بودن آب مصرفی پکیج
  3. سرد و گرم شدن مکرر آب مصرفی پکیج

الف. در صورتی که آب مصرفی پکیج به طور کامل سرد باشد نیز دو حالت پیش روی شما هست :

1. وقتی شیر آبگرم را باز است هیچ عکس العملی روی پکیج مشاهده نمی‌شود. در این حالت بدین معناست که سنسوری که وظیفه دارد به برد الکترونیک اعلام کند که آب مصرفی باز است خراب است،

این سنسور که در برخی مدل ها فلوسویچ و در برخی مدل ها فلومتر می‌باشد در مسیر آب ورودی به پکیج قرار دارد و با حرکت آب سیگنالی را به برد می‌دهد و سپس تغییری را روی پانل دستگاه شما متوجه می‌شوید

در پکیج های آنالوگ ایران رادیاتور چشمک زدن جفت جفت چراغ های روی پانل به معنای این است که سنسور وظیفه خود را درست انجام داده است و اگر با باز بودن آب ر پکیج ایران رادیاتور چراغ ها جفت جفت چشمک نزد یعنی یا فلوسویچ خراب است و یا فلومتر

جهت تعمیر و رفع این عیب قبل از اینکه اقدام به تعویض فلوسویچ یا فلومتر نمایید با یک ترفند حرفه‌ای در 80 درصد مشکل برطرف خواهد شد.

به این صورت که ابتدا آب ورودی پکیج را بسته و سپس شیلنگ های آب سرد و گرم زیر پکیج را باز کنید (شیلنگ های سایز 1/2 که از شیلنگ های شوفاژ کوچکتر هستند) سپس این دو شیلنگ را به صورت بلعکس ببندید و آب ورودی را باز کنید و یک شیر آبگرم را در منزل باز کنید و بعد از چند بار قطع و وصل آب ورودی شیلنگ ها را سر جایشان ببندید.

به احتمال قوی با این ترفند مشکل فلوسویچ یا فلومتر حل خواهد شد. دلیل رفع مشکل به این خاطر است که در اکثر مواقع پروانه فلوسویچ و آهنربای فلومتر به دلیل رسوب گیر می‌کند و دیگه حرکت نمی‌کند با این کار شما مسیر آب را برعکس کرده و اگر گیر باشد صد در صد برطرف خواهد شد.

2. حالت بعدی که آب مصرفی به طور کامل سرد میباشد زمانی است که سنسور تشخیص باز بودن آب عمل کرده و به عنوان مثال در پکیج ایران رادیاتور چراغ ها جفت جفت چشمک می‌زنند ولی باز آب مصرفی سرد میباشد.

این مسئله نیز دو حالت دارد یا چراغ شعله پکیج (چراغ نارنجی) روشن است و آب مصرفی سرد است که در این حالت مشکل از بایپاس می‌باشد و یا چراغ شعله روشن نمی‌شود که در این حالت نیز احتمال خرابی سنسور آن تی سی مصرفی و یا احتمالا پرشر سوئیچ هوا مشکل خواهد داشت.

البته همیشه یادتان باشد که اولویت عیب یابی با بررسی کد خطا می‌باشد به این معنا که ممکن است در حین عملکرد پکیج ارور مشاهده شود پس شما قبل از هر کاری باید بررسی کنید ارور مشاهده شده به چه دلیل است .

مثلا در پکیج ایران رادیاتور مدل آنالوگ وقتی شیر آبگرم باز است چراغ ها جفت جفت چشمک می‌زنند . اگر در این بین برای چند لحظه یک یا چند چراغ چشمک بزند یعنی پکیج ارور میدهد و باید قبل از هر کاری علت ارور را پیدا کنید .

مثلا چراغ های 40 60 70 که به معنای وجود اشکال در پرشر هوا می‌باشد و یا چراغ های 70-80 که به معنای وجود عیب در قسمت تشکیل شعله می‌باشد رخ دهد که شما به راحتی با مراجعه به لیست کدهای خطای پکیج میتوانید عیب یابی نمایید.

 

علت صدای زیاد پکیج ؟

به طور معمول علت صدای زیاد پکیج دیواری میتونه دلایل زیادی از جمله کثیف بودن پروانه فن و خرابی روتور پمپ و تراز نبودن پکیج و یا رسوب داشتن مبدل حرارتی داشته باشه .

در وحله اول جهت پیدا کردن منبع صدای پکیج باید با دقت گوش فرا دهید تا متوجه شوید صدا از کدام قسمت پکیج شنیده می‌شود. گاهی روتور پمپ (ویلو) به دلایل مختلفی معیوب شده و هنگام چرخش باعث ایجاد صدای زیادی می‌شود، البته بهتره بدونید این صدای روتور اگر سریعاً رسيدگي نشود باعث سوختن پمپ و احیانا صدمه بیشتر به پکیج (به دلیل عدم گردش آب سیستم و افزایش دما) خواهد شد.

مورد دیگه که میتونه باعث ایجاد صدای بسیار زیادی در پکیج دیواری بشه کثیف شدن و خاک گرفتن پروانه فن می‌باشد، دلیل بروز صدای فن بر اثر کثیف بودن پروانه آن نیز به خاطر از تراز خارج شدن پروانه و گیر کردن آن به بدنه فن می‌باشد،

برای حل این مشکل هم باید فن از روی پکیج باز شود و پروانه آن را زیر آب شستشو دهیم.

البته گاهی هم صدای زیاد پکیج به خاطر انباشته شدن رسوب آب داخل مبدل ها و مدار گرمایش می‌باشد که راهی جز رسوب زدایی موارد نامبرده ندارید.

در مواردی هم مصرف کنندگان صدای چرخش آب در مدار رادیاتور را آزار دهنده می‌نامند که البته لازم به ذکر است که این صدا هم با وجود اینکه زیاد بلند نیست ولی در سکوت شب و هنگام خواب بسیار آزار دهنده می‌شود،

علت این صدا هم معمولا نا همخوانی جنس رادیاتور و پکیج میباشد، برای رفع این صدا هم میتونید از تزریق محلول پروتکتور و نهایتا کم کردن دور چرخش پمپ استفاده کنید.

علت صدای زیاد پکیج در حالت زمستانه

در واقع علت اکثر صداهای پکیج دیواری به موارد زیر مربوط میشود :

ممکنه شیرهای شوفاژ زیر پکیج بسته و یا نیمه باز باشد {اگر پکیج روی حالت زمستانی است تمام شیرها باید باز باشند}
ممکنه شیر بالا و پایین رادیاتور بسته باشد {اگر رادیاتورها را برای نقاشی ساختمان باز کرده بودید قطعا شیر پایین یا برگشت رادیاتور بسته است که باید با باز کردن درپوش پلاستیکی پیچ آن را با آچار آلن باز کنید}
در مواردی اگر زیر پکیج شما صافی برنجی قرار دارد کثیف شدن توری صافی برنجی دلیل عدم گردش آب مدار گرمایش خواهد شد که در نهایت با صداهای بلندی پکیج جوش میاره و خاموش میشه
خرابی روتور پمپ سیرکولاسیون هم باعث بروز صداهای نامتعارف در پکیج دیواری خواهد شد
گاهی هم رسوب گرفتن فنر سوپاپ بایپاس و یا سوختن شیر موتوری هم دلیل بروز صداهای عجیب در پکیج دیواری میشود
در مواردی هم کثیف شدن پروانه فن پکیج باعث از تراز خارج شدن آن میشود که در هنگام گردش با صداهای زیادی در پکیج دیواری همراه خواهد بود {باید فن از روی پکیج باز شود و پروانه آن شسته شود}.

مهمترین موضوع برای شناسایی علت صدای زیاد پکیج دیواری اینست که با دقت گوش داده تا منبع صدا را پیدا کنید

علت صدای زیاد پکیج ایران رادیاتور

معمولا علت صدای زیاد پکیج به چند دلیل بوجود می‌آید :

اولین و بارزترین علت صدای پکیج وجود رسوب در مبدل ثانویه و گرفتن صافی برگشت میباشد
دومین علت صدای پکیج لرزش فن پکیج میباشد که این مشکل را خودتون میتوانید با صداگیری فن از طریق گذاشتن لاستیک در قسمت هایی که لرزش دارد برطرف کنید
دلیل دیگه وجود هوا در مسیر رادیاتورها هست
تراز نبودن و نا صاف بودن پکیج نیز دلیل دیگر صدای پکیج هست
همچنین گرفتگی صافی برگشت پکیج نیز باعث جوش آوردن پکیج می‌شود

و در نهایت جهت عیب یابی دقیق باید با دقت گوش داد و بررسی کرد که دقیقا صدا از کدام قسمت پکیج به گوش می‌رسد و سپس نسبت به رفع آن اقدام شود..

نتیجه گیری در مورد علت صدای پکیج

باید دقت کنید صدا چه زمانی به گوش می‌رسد و آیا به صورت ممتد هست و یا گاهاً صدا به گوش می‌رسد. اگر با روشن شدن فن صدا نیز شروع می‌شود به احتمال زیاد پروانه فن شدیداً خاک گرفته و باید پس از باز کردن آنرا بشورید. اگر با شروع کار پمپ صدا نیز شروع میشه احتمالا روتور پمپ معیوب شده که باید تعویض شود. در هر صورت بهترین کار اینه که با دقت گوش بدید تا متوجه شوید صدا از کدام قسمت دستگاه بروز می‌کند

 

سرد و گرم شدن آب پکیج
سرد و گرم شدن آب در تعمیر پکیج

سرد و گرم شدن آب مصرفی در تعمیر پکیج :

یکی از شایع ترین مشکلات اکثر مصرف کنندگان پکیج مشکل نوسان دمای آب مصرفی میباشد دلایل زیادی باعث علت سرد شدن آب گرم مصرفی پکیج و یا سرد و گرم شدن آب انواع پکیج دیواری می‌شود که البته در گذشته در مقاله ای جداگانه به صورت مفصل تحت عنوان علت سرد و گرم شدن آب پکیج توضیح داده ایم ، ولی به صورت خلاصه عرض میکنم :

  1. رسوب داشتن مبدل صفحه ای یا ثانویه در پکیج دو مبدل
  2. نوسان داشتن فشار آب ورودی ساختمان به دلیل تنظیم
  3. نبودن پمپ فشار آب ساختمان یا باد نداشتن منبع آن
  4. خرابی فلوسوئیچ در مواردی که آب داغ میشود و به محض اینکه قصد مخلوط کردن با آب سرد را دارید آب کاملا سرد میشود
  5. معیوب بودن پرشر سوئیچ هوا
  6. خرابی سنسور ان تی سی آب مصرفی و عدم صحیح تشخیص دمای آب گرم
  7. زیاد بودن شعله بلند دستگاه و گرم شدن سریع آب
  8. رسوب گرفتن مبدل حرارتی اصلی در پکیج تک مبدل
  9. رسوب گرفتن و یا معیوب بودن سوپاپ بایپاس در پکیج دو مبدل
    و ….

علت سرد و گرم شدن آب مصرفی پکیج

برای اینکه به دلایل سرد و گرم شدن آب مصرفی در انواع پکیج دیواری پی ببریم ابتدا باید ببینیم زمانی که شیر آب گرم را باز میکنیم و دستگاه شروع به فعالیت می‌کند در عملکرد عادی دستگاه چه تغییراتی اتفاق می افتد که باعث نوسان دمای آب گرم می‌شود، در واقع اگر به پانل پکيج دیواری هنگام باز بودن آب مصرفی و زمانی که آب نوسان پیدا می‌کند دقت کنیم متوجه خواهیم شد شعله دستگاه مرتب خاموش و روشن می‌شود،

یه پرانتز باز کنم و سوال زیر را پاسخ بدم : ⬇️

چطور از روی پانل خاموش و روشن شدن مکرر شعله پکيج را متوجه شویم :

در پکيج های آنالوگ معمولا یک چراغ روی پانل مخصوص شعله می‌باشد مثلا در پکيج آنالوگ ایران رادیاتور چراغ نارنجی می‌باشد و خاموش و روشن شدن این چراغ نشان دهنده خاموش و روشن شدن شعله و بالطبع نوسان آب مصرفی می‌شود، در پکيج های دیجیتال زمانی که آب گرم باز می‌شود یک آیکن دوش روی صفحه ظاهر می شود.

ادامه مطلب در رابطه با سرد و گرم شدن آب مصرفی : ⬇️

این در حالی است که زمانی آب مصرفی بدون نوسان خواهد بود که شعله هنگام باز بودن آب مصرفی همواره روشن باشد… حالا باید بریم سراغ سوال اصلی یعنی چرا هنگام باز بودن آب مصرفی شعله خاموش و روشن می‌شود :

  • نوسان داشتن فشار آب ساختمان

در واقع زمانی که فشار آب ساختمان کم و زیاد می‌شود فلومتر و یا فلوسویچ دستگاه که وظیفه گزارش باز شدن آب به برد الکترونیک را دارند دچار خطا شده و به اشتباه برد الکترونیک تصور می‌کند آب گرم در حال باز و بسته شدن است

  • رسوب داشتن مبدل ثانویه و مبدل حرارتی اصلی

رسوب داشتن مبدل حرارتی باعث عدم گردش صحیح آب در مدار سیستم میشود که باعث بالا رفتن مقطعی دمای دستگاه شده و به همین خاطر سنسور حرارتی دمای بالا را به برد گزارش داده و برد الکترونیک شعله را برای لحظاتی قطع کرده و پس از پایین رفتن دمای مجدد شعله وصل می‌شود

  • تنظیم نبودن شعله پکيج دیواری

دوستان عملکرد صحیح پکيج دیواری هنگام باز بودن آب مصرفی زمانی اتفاق می افتد که شعله کوتاه و بلند دستگاه به خوبی تنظیم شده باشد، در این حالت اگر سنسور دمای پکيج را کمی بالا احساس کند برد کنترل شعله دستگاه را ابتدا کوتاه کرده و این کوتاه و بلند شدن شعله باعث خروج آب با دمای یکنواخت می‌شود

  • وجود اشکال در قسمت بایپاس و سوپاپ شیر موتوری

در صورتی که بایپاس و سوپاپ شیر موتوری وظیفه خود را به درستی ایفا نکند و باعث آب دزدی شود، آب مصرفی به خوبی گرم نمی‌شود و همین امر باعث کار کردن دستگاه با حداکثر ظرفیت می‌شود که به همین خاطر پس از مدتی دمای دستگاه بالا رفته و بالاجبار شعله دستگاه برای لحظاتی قطع می‌شود

  • خرابی پرشر سوئیچ هوا
  • معیوب بودن سنسور حرارتی
  • بسته بودن ایرونت هواگیری پمپ

علت سرد شدن آب گرم مصرفی پکیج و یا سرد و گرم شدن آب انواع پکیج دیواری

روش سرویس و تعمیر پکیج دیواری

سرویس پکیج شامل سرویس مدار گاز رسانی و سرویس مدار گرمایشی و سرویس مدار مصرفی میباشد

جهت سرویس مدار گازرسانی :

درب محفظه احتراق را باز کرده
فین های مبدل را برس سیمی تمیز کرده و همچنین روی برنر شعله را نیز با سشوار یا دستمال تمیز کنید
میله یون تشخیص شعله و جرقه زن را با برس سیمی یا مسواک تمیز کنید و فاصله آن تا برنر را بین 3 تا 5 میلیمتر تنظیم کنید
دستگاه را روی حالت مصرفی روشن کنید

{آبگرم را باز کنید} و ابتدا شعله کوتاه را به اندازه یک چهارم طول محفظه احتراق تنظیم کنید و شعله بلند را به اندازه 3/4 طول محفظه احتراق تنظیم کنید . برای تنظیم شعله کوتاه یکی از فیش های 24 ولت را کشیده و از طریق چراخاندن پیچ پلاستیکی شعله را تنظیم کنید

جهت سرویس مدار گرمایشی و مدار مصرفی :

آب مدار گرمایشی را تخلیه کنید {شیر ورودی را ببندید و شیر پرکن را باز کنید و یک شیر آبگرم را باز کنید}
مبدل ها را رسوب زدایی کنید . بهترین راه اتصال پمپ از زیر پکیج به خروجی های رفت و برگشت میباشد و همچنین دقت نمایید که زمان خاموش شدن،

حتما پکیج روی حالت زمستانی بوده باشد. در صورت نداشتن پمپ میتونید مبدل ثانویه را باز کرده (پکیج های دو مبدل) و روی زمین جرمگیری مبدل را انجام دهید
توری صافی برنجی را تمیز کنید
آب شهر را داخل رادیاتورها انداخته و مسیر رادیاتورها را کاملا تمیز نمایید { توسط یک مغزی تبدیل 1/2 به 3/4 شیلنگ ورودی آب سرد را به رفت شوفاژ وصل کرده و آب کثیف را از برگشت تخلیه کنید و از فرد دیگری بخواهید رادیاتورها را همه را بسته و تک تک باز کند تا کل فشار آب شهر روی یک رادیاتور باشد و کاملا تمیز شوند}
باد منبع انبساط را بوسیله گیج اندازه گیری کرده و در صورت کمبود باد منبع با تلمبه تزریق باد نمایید
سلامت سنسورها را از نظر دما و مقدار حرارت بررسی کنید

برای اینکه سرویس پکیج را یاد بگیرید ویدئو زیر را مشاهده کنید

آموزش سرویس پکیج دیواری

آموزش سرویس پکیج

روش تست و آموزش باد زدن منبع انبساط در تعمیر پکیج :

آموزش باد زدن منبع انبساط پکیج

نشانه اصلی باد نداشتن و یا معیوب بودن منبع انبساط پکیج :

با بالا رفتن دما فشار بار نیز افزایش پیدا میکند :

بالا رفتن فشار بار پکیج همزمان با بالا رفتن دمای پکیج و گاها افت فشار بار پکیج به صورت مکرر . با مشاهده این نشانه ها باید سر والف منبع انبساط را باز کنید و با یک فازمتر سوزن والف منبع انبساط را فشار بدید. اگر آب خارج شد که منبع انبساط معیوب شده است به این معنی که دیافراگم داخل منبع انبساط سوراخ شده است و آب به قسمت هوا نفوذ پیدا کرده است و باید منبع انبساط تعویض گردد ولی اگر نه باد خارج شد و نه آب باید اقدام به باد زدن منبع انبساط نمایید.

البته در صورتیکه منبع انبساط باد داشت ممکنه علت بروز این مشکل :

  1. گرفتگی شیلنگ رابط منبع انبساط
  2. کم بودن حجم انبساط نسبت به ظرفیت پکیج

ویدئو زیر هم میتونه بهتون کمک تا براحتی خودتون فشار باد منبع انبساط کنه

 

نحوه راه اندازی پکیج :

با ما همراه باشید تا بهترین و ساده ترین روش راه اندازی پکیج ایران رادیاتور را بهتون آموزش بدم .
به طور کلی قبل از فراگیری آموزش سرویس پکیج باید روش روشن کردن پکیج را یاد بگیرید . برای روشن کردن و یا راه اندازی انواع پکیج دیواری میتونید از این راهنما استفاده کنید .
برای روشن کردن پکیج دیواری قبل از هر کاری میبایست فشار بار پکیج را تنظیم کنید . فشار بار پکیج از روی درجه ای که روی پانل پکیج قرار گرفته مشخص میشود . عقربه گیج فشار پکیج در زمان استفاده باید روی 1/5 بار باشد . اگر قبل از روشن کردن پکیج متوجه شدید عقربه فشار بار کمتر از یک بار میباشد باید حتما نسبت به بالا بردن فشار بار اقدام نمایید . برای این منظور باید شیر پرکن را که در زیر پکیج قرار گرفته است و دارای ولوم مشکی و یا آبی رنگ میباشد را در جهت خلاف عقربه های ساعت بچرخانید و منتظر باشید هر زمان عقربه فشار بار روی 1/5 رسید شیر پرکن را کامل ببندید . بعد از این کار ابتدا دقت کنید تمامی شیرهای زیر پکیج باز باشند (یعنی دسته شیرها در امتداد شیر باشد) و سپس برای اینکه مطمئن شوید رادیاتورها گرم میشوند از باز بودن شیرهای بالا و پایین رادیاتور اطمینان حاصل کنید.
در گام بعدی برای اطمینان از گرمای یکنواخت رادیاتورها و قبل از روشن کردن پکیج اقدام به هواگیری کلیه رادیاتورها نموده و همچنین اگر اولین سالی است که از رادیاتور استفاده میکنید مطمئن شوید شیر پایین رادیاتور باز باشد (شیر پایین رادیاتور و یا به عبارتی شیر برگشت رادیاتور با آچار آلن باز میشود)
بعد از هواگیری از کلیه رادیاتورها به طور قطع فشار بار دوباره کم خواهد شد که مجددا به روش گفته شده اقدام به تنظیم فشار روی 1/5 بار نمایید .
سپس اقدام به روشن کردن پکیج نمایید و درجه گرمای آبگرم و رادیاتور را روی متوسط قرار دهید .
اگر اولین سال راه اندازی پکیج باشد ممکن است که لوله گاز هوا داشته باشد و لازم باشد چند بار دکمه ریست را فشار دهید تا هوای داخل لوله تخلیه شود .
لازم به ذکر است عمل ریست در پکیج دیجیتال ایران رادیاتور با چرخاندن ولوم اصلی و قرار دادن آن روی حرف R و سپس OFF صورت میگیرد .

 

علت روشن شدن چراغ قرمز در تعمیر پکیج

روشن شدن چراغ قرمز پکیج دیواری به معنای اعلام ریست پکیج میباشد که اگر با یکی دو بار ریست مجدد چراغ قرمز روشن ماند این مسئله دلایل بسیاری دارد . ولی معمولا در کنار قرمز شدن چراغ پکیج ایران رادیاتور یک و یا چند چراغ سبز رنگ به طور همزمان چشمک میزنند که این چشمک زدن به معنای اعلام کد خطای پکیج میباشد . وشما با بررسی عدد چراغ های سبز رنگی که چشمک میزنند و مراجعه به بانک ارور پکیج ایران رادیاتور متوجه خواهید شد چراغ قرمز پکیج چرا روشن شده است .

 

اصلی ترین و شایعترین دلیل روشن شدن چراغ قرمز کمبود فشار بار پکیج میباشد . معمولا عقربه فشار بار پکیج باید روی 1/5 بار باشد و در صورت کمتر شدن فشار بار معمولا چراغ قرمز روشن میشود و شما در این حالت میبایست از طریق باز کردن شیر پرکن پکیج که در زیر پکیج قرار گرفته است فشار بار را تنظیم و پکیج را ریست کنید .

علت روشن شدن چراغ قرمز پکیج ایران رادیاتور

پادکست زیر در مورد علت روشن شدن چراغ قرمز پکیج میباشد

تنظیم شعله در تعمیر پکیج دیواری :

یکی از مهمترین نکاتی که در سرویس و تعمیر پکیج حتما باید توسط تعمیرکاران صورت بگیرد تنظیم شعله کوتاه و بلند پکیج دیواری می‌باشد.

یکی از نشانه های زیاد بودن شعله گاز پکیج سرد و گرم شدن آب مصرفی میباشد و همچنین یکی از نشانه های کوتاه بودن شعله پکیج دیواری گرم نشدن آب مصرفی و یا رادیاتورها میباشد . به طور کلی تنظیم صحیح شعله پکیج دیواری یکی از مهمترین آموزش های تعمیرات شوفاژ دیواری میباشد .

ما دو نوع تنظیم شعله داریم :
1- تنظیم شعله کوتاه
2- تنظیم شعله بلند
برای اینکه شعله پکیج دیواری را تنظیم کنید حتما میبایست پکیج را روی حالت تابستانی قرار دهید و همچنین ولوم درجه حرارت آبگرم مصرفی را روی ماکزیمم بگذارید .
برای مشاهده شعله پکیج درب محفظه احتراق را باز کنید .
قاب شیشه ای روی شیر ماژوله گاز را باز کرده و کنار بگذارید .
لازم به ذکر است که تنظیم شعله کوتاه را باید ابتدا انجام دهید و سپس به تنظیم شعله بلند پکیج بپردازید .

برای تنظیم شعله کوتاه پکیج دیواری ابتدا آبگرم مصرفی را باز کنید و یکی از فیش های 24 ولت شیر ماژوله گاز را بکشید ،

با کشیدن یکی از فیش های شیر ماژوله شعله کوتاه می‌شود سپس قاب شیشه ای پیچ تنظیم شعله را باز کنید و با کمک یک آچار تخت نمره 10 مهره برنجی را ثابت نگهدارید و با یک دست دیگر و بوسیله یک پیچ گوشتی پیچ پلاستیکی را کم و یا زیاد کنید.

اندازه صحیح شعله کوتاه یک سوم ارتفاع برنر تا مبدل میباشد .
بعد از تنظیم شعله کوتاه برای تنظیم شعله بلند پکیج ابتدا فیش 24 ولت شیر ماژوله گاز را سر جایش قرار داده ،

پس از گذاشتن فیش شعله بلند میسر میشود که برای تنظیم شعله بلند پکیج دیواری به همان طریقی که آچار تخت را ثابت نگهداشته و پیچ چهارسو را کم و زیاد میکردیم اینبار پیچ چهارسو را کاملا ثابت نگهداشته تا تنظیم شعله کوتاه بهم نخورد و با نیم دور چرخاندن پیچ برنجی که با آچار تخت نگهداشته ایم شعله بلند پکیج را تنظیم میکنیم .
اندازه صحیح شعله بلند پکیج دو سوم ارتفاع برنر تا مبدل میباشد .

عیب یابی و تعمیر پکیج ایران رادیاتور

عیب یابی پکیج ایران رادیاتور به معنای شناسایی عیب بوجود آمده در انواع پکیج دیواری ایران رادیاتور میباشد که البته به دلیل تنوع محصولات این شرکت و همچنین تفاوت در کدهای خطای آنها نیازمند بررسی هر پکیج به صورت جداگانه میباشد .

آموزش تنظیم شعله کوتاه و بلند پکيج دیواری و تنظیم فشار گاز پکیج

آموزش رسوب زدایی در تعمیر پکیج :

به طور معمول رسوب زدایی پکیج دیواری به دو صورت انجام می‌شود :

  • رسوب زدایی دستی
  • رسوب زدایی با پمپ مخصوص

البته لازم به ذکر نیست و همه می‌دانید که رسوب زدایی بوسیله پمپ ایده آل ترین روش جرم زدایی پکیج می‌باشد و دلیلش هم اینه که اولا به این خاطر که پمپ اسید را می‌چرخاند و چون اسید ثابت نیست هم به مبدل آسیب نمی‌زند و هم اینکه در شستشوی پکیج با پمپ چون ابتدا آب را داخل مدار میچرخانیم و کم کم اسید اضافه می‌کنیم فرآیند جرم زدایی خیلی بهتر صورت می گیرد.

و همچنین در عین حال علاوه بر مبدل های حرارتی، بایپاس و سایر قطعات پکیج نیز شستشو داده می شود.

پیشنهاد می‌شود کلیه تعمیرکاران همیشه حداقل یک پمپ کولر آبی جهت شستشوی پکیج همراه داشته باشند.

البته در ویدئو زیر روش اسید شویی مبدل ثانویه با پمپ کولر و بوسیله کیت شستشوی مبدل آموزش داده می شود ولی بنده در حال حاضر با بستن شیلنگ های پمپ کولر به رفت و برگشت زیر پکیج و با اسید درصد پایین یا رقیق شده با آب کل مدار گرمایشی را شستشو میدهم.

 

البته حتما باید دقت کنید پس از انجام اسید شویی با پمپ کلیه اورینگ ها از جمله اورینگ های بایپاس را تعویض نمایید.

نکته : برای انجام عمل شستشوی مدار گرمایشی بوسیله پمپ باید دقت کنید حتما پکیج را در حالت زمستانی خاموش کنید، بدین ترتیب شیر موتوری مسیر را جهت شستشوی مدار گرمایش باز گذاشته و مسیر به صورت کامل جرم زدائی خواهد شد.

آموزش رسوب زدایی پکيج

نحوه رسوب زدایی رادیاتور شوفاژ :

رادیاتورهای گرمایشی معمولا به خودی خود رسوب تولید نمیکنند ولی در اکثر مواقع به دلیل سهل انگاری نصاب پکیج که در زمان نصب پکیج اقدام به آب انداختن و شستشوی مسیر رادیاتورها نمیکنند این آشغالها که شامل براده هایی که زمان تولید داخل بلوک رادیاتورها ریخته است و همچنین در برخی اوقات به دلیل باز بودن سر لوله ها خاک و شن و ماسه وارد سیستم میشود و در نهایت پس از مدتی از کارکرد پکیج این رسوبات و آشغالها سر شیر رادیاتور را میبندد و مانع از چرخش جریان آب میگردد .

برای شستشو مدار شوفاژ باید شیلنگ های رفت و برگشت را باز کرده همینطور ورودی آب سرد را و بوسیله یک مغزی تبدیل 1/2 به 3/4 یکبار ورودی آب سرد را به برگشت داده و آب کثیف را از رفت تخلیه نمایید و یکبار به لوله رفت متصل کرده و آب کثیف را از برگشت تخلیه نموده .

در این بین هنگام متصل بودن آب به شیلنگ های رفت و برگشت از فرد دیگری بخواهید تک تک رادیاتورها را بسته و کل فشار را روی یک رادیاتور قرار دهید . با این کار مسیر کلیه رادیاتورها به طور کامل تمیز خواهد شد .

آموزش رسوب زدایی رادیاتور شوفاژ

 

نحوه جلوگیری از یخ زدگی پکیج دیواری

یخ زدگی پکیج دیواری معمولا در شرایط آب و هوایی سرد و یخبندان اتفاق می افتد . البته این مشکل معمولا برای پکیج هایی که در بالکن میباشند و مواردی را که در ادامه عرض میکنم رعایت نمیکنند پیش می آید . به منظور پیشگیری از یخ زدگی پکیج پیشنهاد میشود اولا قبل از فصل سرما نسبت به تزریق مقداری ضد یخ به داخل مدار سیستم اقدام نمایند . ضمنا عایق کاری لوله و اتصالات پکیج و قرار دادن دستگاه پکیج دیواری داخل باکس مناسب در بالکن نیز پیشنهاد میگردد . ولی مهمترین عامل برای جلوگیری از یخ زدگی در انواع پکیج دیواری این است که دستگاه را روی حالت ضد یخ زدگی بگذارند و همچنین در مواقعی که قصد مسافرت دارند آب داخل سیستم را کامل تخلیه کنند .

آموزش جلوگیری از یخ زدگی پکیج

 

علت روشن نشدن مشعل در سرویس و تعمیر پکیج
دلایل روشن نشدن مشعل در سرویس و تعمیر پکیج

علت روشن نشدن مشعل در تعمیر پکیج :

در واقع روشن نشدن پکیج برای مصرف کنندگان گاهی به معنای این است که پکیج در حالت آب مصرفی روشن نمی‌شود که در این مورد بهتره به دنبال علت گرم نشدن آب مصرفی پکیج باشید و گاهی هم به معنای این است که سیستم گرمایش رادیاتورها روشن نمی‌شود که در این مورد نیز بهتره به دنبال علت گرم نشدن رادیاتور پکیج باشید. ولی در اصل روشن نشدن پکیج به معنای عدم کارکرد پکیج هم در حالت تابستان و هم در حالت زمستان می‌باشد که در ادامه ما کلیه دلایل روشن نشدن پکیج را بیان میکنیم.
اولین و مهمترین دلیل از کار افتادن کامل هر پکیج دیواری کمبود فشار بار پکیج میباشد. فشار بار پکیج در همه پکیج های دیواری می‌بایست 1/5 بار باشد و در صورتی که این فشار کمتر از 1 بار شود برای جلوگیری از آسیب های ناشی از بی آب کار کردن پکیج عملکرد دستگاه به طور کامل مختل می‌شود و تا زمانی که اقدام به تنظیم فشار بار نکنید دستگاه شروع به کار نخواهد کرد.
برای تنظیم فشار بار پکیج باید قطعه ای را که به نام شیر پرکن در پکیج دیواری شناخته می‌شود را پیدا کنید و با باز کردن شیر پرکن اقدام به تنظیم فشار بار نمایید.

شیر پرکن در همه پکیج های دیواری در زیر پکیج قرار گرفته است و برای مشاهده آن حتما می‌بایست خم شوید و زیر پکیج را ببینید.
دومین دليل روشن نشدن پکیج بسته بودن گاز ورودی می‌باشد.
در این مرحله برای پیدا کردن علت اصلی روشن نشدن پکیج دیواری اگر دو مورد فوق را چک کرده اید باید دستگاه را ریست کنید.

برای ریست کردن پکیج دیواری در برخی مدل ها دکمه ای را روی پنل پکیج قرار داده اند و در برخی مدل ها می‌بایست ولوم تغییر فصل را چند بار تغییر حالت دهید.
پس از ریست پکیج اگر دستگاه شروع به کار نکرد باید دقت کنید چه کد خطایی روی پنل مشاهده می‌شود.

لازم به ذکر است که کد خطا در پکیج های دیجیتال روی نمایشگر ظاهر می شود و در پکیج های آنالوگ با چشمک زدن برخی چراغ های روی پنل مشخص می‌شود.

 

در تعمیر پکیج اگر پکیج خاموش بود چه باید کرد
در تعمیر پکیج اگر پکیج خاموش بود چه باید کرد

بررسی دلایل خاموش شدن دستگاه در تعمیر پکیج :

برای دانستن علت خاموش شدن پکیج مهمترین موضوع مشاهده کد خطای پکیج میباشد ولی معمولا به شرح زیر است :

  • کمبود فشار بار پکیج
  • قطع بودن گاز ورودي پکیج
  • معیوب بودن فلوسویچ و یا فلومتر در مواردی که رادیاتور گرم باشد
  • وجود اشکال در برد کنترل
  • جام بودن و یا سوختن پمپ سیرکولاسیون
  • وجود اشکال در قسمت پرشر و فن
  • وجود اشکال در سیستم جرقه و تشخیص شعله
  • بسته بودن شیرهای رفت و برگشت و یا کثیف بودن توری
  • صافی برگشت در شرایطی که آبگرم هست

علت خاموش شدن پکیج ایران رادیاتور

علت روشن و خاموش شعله در تعمیر پکیج :

دلایل اصلی خاموش و روشن شدن مکرر پکیج به شرح زیر است :

  • ممکنه فشار گاز تنظیم نباشه – زیاد بودن شعله کوتاه
  • در مواردی عدم تامین اکسیژن مورد نیاز جهت احتراق باعث این مشکل می‌شود (ابتدا دودکش را جدا کرده و مسیر آن را چک کنید – اگر فلنچ دودکش هنوز باز نشده آن را باز کنید – پرشر هوا را دوشیلنگه کنید)
  • عدم تنظیم فاصله استاندارد میله یون تشخیص شعله تا برنر (3 تا 5 میلیمتر) و یا کثیف بودن یون و برنر
  • رسوب داشتن مبدل ثانویه (دلیل اصلی)
  • رسوب داشتن فنر سوپاپ بای پاس
  • خرابی فلوسویچ و یا فلومتر در مواردی

 

خطرات بالا رفتن فشار پکیج

رفتن فشار بار پکيج به هیچ وجه خطر جانی نخواهد داشت و تنها در صورتی که فشار بار بیشتر از سه بار شود مقداری آب توسط شیر اطمینان تخلیه می‌شود. تنها مسئله ای که وجود دارد این است که با تخلیه مقداری آب از شیر اطمینان ممکن است این قطعه از آب بندی افتاده و باعث به آب دادن مکرر و پایین رفتن فشار بار شود

برای همین منظور پیشنهاد ما این است که اگر فشار بار از دو بار گذشته ابتدا از بسته بودن شیر پرکن زیر پکيج اطمينان حاصل نمایید و سپس از شیر هواگیری یکی از رادیاتورها در آپارتمان مقداری آب تخلیه کنید تا عقربه فشار بار به حد استاندارد 1/5 بار برسد

 

علت افت فشار مانومتر پکیج

پایین رفتن مکرر فشار بار پکيج ممکن است به خاطر وجود نشتی در پکيج دیواری و یا یکی از رادیاتورها و در نهایت در لوله کشی مدار گرمایش باشد. برای اطمینان از این موضوع ابتدا شیرهای رفت و برگشت زیر پکيج را کامل ببندید و سپس فشار بار را تنظیم کنید و ببینید آیا مجدد فشار بار به سرعت کم می‌شود با خیر

در صورت خرابی پکیج چه باید کرد

اگر دستگاه پکيج دیواری شما دچار مشکل شده است در وحله اول باید فشار بار پکيج را چک کنید که کمتر از نیم بار نباشد، فشار بار بوسیله یک گیج که دارای عقربه های از یک تا چهار دارد نشان داده می شود و فشار ایده‌آل 1/5 بار می‌باشد. در صورت کم بودن فشار بار باید بوسیله شیر پرکن یا شیر هواگیری که در زیر پکيج تعبیه شده است اقدام به بالا بردن فشار بار نمایید.

در صورتی که فشار بار مناسب است باید از باز بودن شیرهای زیر پکيج و همچنین شیر گاز ورودی اطمينان حاصل نمایید و ضمنا دقت کنید دوشاخه پکيج به پریز برق متصل باشد و همچنین کلیدهای روی دستگاه در حالت وصل باشند

اگر تمام موارد فوق را بررسی کرده اید و دستگاه همچنان خاموش است باید دقت کنید چه کد خطایی روی پکيج ظاهر شده است ( دستگاه پکيج دیواری طوری طراحی شده است که در صورت بروز هر گونه مشکل با نشان دادن یک ارور عیب یابی را برای ما ساده می‌کند) و مراجعه به دفترچه راهنمای پکيج و یا لیست کدهای خطای انواع پکيج که در سایت ما وجود دارد نسبت به عيب یابی اقدام کنی

ارور 40 60 80 ایران رادیاتور

ارور 40 60 80 در دفترچه راهنما این طور شرح داده شده است : فن روشن است ولی پرشر سوئیچ در وضعیت قطع می‌باشد. در واقع چون برد الکترونیک فرمان روشن شدن فن را داده است و پرشر سوئیچ هوا نیز که وظیفه گزارش عملکرد فن به برد الکترونیک را دارد نشان نمی‌دهد فن کار می‌کند همچین خطایی ظاهر می شود.

  • خرابی برد الکترونیک
  • خرابی پرشر سوئیچ هوا
  • کثیف بودن ونتوری فن و شیلنگ پرشر سوئیچ هوا
ارور 40 60 80 ایران رادیاتور

 

پرسش و پاسخ
پرسش و پاسخ سرویس و تعمیر پکیج

سوالات شما در زمینه تعمیر پکیج

سوال :

سلام بعلت گرم شدن هوا پکیج را از حالت زمستانی خارج کردم ولی سیستم آب مصرفی را گرم نمیکند(اصلاً روشن نمیشود) پس مجبور شدم شیرهای رفت و برگشت رادیاتور زیر پکیج را ببندم و مجدداً پکیج را در حالت زمستانی قرار دادم تا آب مصرفی گرم شود. لطفاً بفرمائید اشکال کار کجاست. با تشکر

پاسخ :

با سلام باید مدل پکیج را مشخص کنید ولی به احتمال زیاد فلوسوئیچ و یا فلورگلاتور ایراد پیدا کرده است

سوال :

سلام .پکیج در مواقعی که روی رادیاتور فعال هست صدای اعصاب خوردکن داره .مثل صدای فن که دائم دا ه کار میکنه .پکیج تازه و دوماهه داره کار میکنه.

پاسخ

با سلام با توجه به مدت زمان کمی که استفاده میکنید به احتمال زیاد هنگام نصب پکیج مسیر لوله کشی را کامل نشسته اند و در حال حاضر صافی برنجی برگشت آشغال گرفته است .تعمیر پکیج ایران رادیاتور را به افراد با تجربه بسپارید

سوال :

سلام دستگاه روشن است اما آب گرم نمیشود تنها آب شوفاژ گرم میشود

پاسخ :

با سلام و احترام به احتمال زیاد فلوسویچ مشکل داره ولی گاهی ممکن است سنسور نیز در این ایراد مشکل پیدا کرده باشد

سوال :

باسلام. پکیج رو حالت زمستون صدای فن قطع نمیشه. ایراد کجاست. ممنون از پاسخگوییتون

پاسخ :

معمولا قبل از استارت پکیج و روشن شدن شعله فن روشن می‌شود و تا دقایقی بعد از خاموش شدن شعله نیز فن جهت تخلیه محصول احتراق و همچنین خنک کردن سطح مبدل حرارتی اصلی کار می‌کند. ولی یکسره شدن فن مورد نادری میباشد که به شخصه بهش برنخوردم. ولی احتمالا در صورتی که اطمینان دارید فن یکسره کار میکنه باید برد دستگاه و رله فن مورد بررسی قرار بگیرد تا

سوال :

با سلام و خسته نباشید من با آموزش های شما اسید شویی رو انجام دادم آب مصرفی درست شد ولی رادیاتور ها گرم نمیشه لطفا راهنمایی کنید ممنون

پاسخ :

با سلام و احترام دوست عزیز اگر پکیج شما تک مبدل هست که قطعا ایراد میتونه از پمپ باشد(در مواردی محور آن جام کرده و یا سوخته است) ولی حدس میزنم پکیج دو مبدل باشد که در این صورت به روش زیر عمل نمایید : ابتدا از سالم بودن سنسور شوفاژ مطمئن شوید نکته: برای تست سنسور شوفاژ اگر سنسور نو و یدکی در منزل ندارید می تونید موقتا جای فیش های سنسور شوفاژ و آبگرم را عوض کنید و پکیج را تست نمایید. مورد بعدی که باید جهت برطرف کردن مشکل شما بررسی نمایید در صورتی که رادیاتور ها کمی گرم شده ولی درست داغ نمیشود و یا بعضی از رادیاتور ها گرم نمیشود مشکل رسوب داشتن مسیر رادیاتور ها میباشد در اینصورت دمای پکیج در مدت زمان کوتاهی سریعا بالا میرود میبایست رسوب زدایی رادیاتور شوفاژ را انجام بدید .

ولی اگر رادیاتور ها کاملا سرد میباشد مشکل معیوب بودن شیر موتوری میباشد که جهت اطمینان از سالم بودن آن باید خار نگهدارنده شیر موتوری را باز کنید و شیر موتوری را در دست بگیرید و از کسی بخواهید آبگرم را باز کند در این حالت باید تغییر وضعیت میله شیر موتوری را مشاهده کنید در غیر اینصورت شیر موتوری سسوخته است . در مواردی هم معیوب بودن فنر بای پاس میباشد

سوال :

سلام پکیج ما درجش از ۱.۵ تا ۳ دائم تغییر میکند به نظر جنابعالی از چی میتونه باشه

پاسخ :

با سلام و احترام باد منبع انبساط تخلیه شده است و یا دیافراگم آن سوراخ شده که باید تعویض گردد

سوال :

باسلام دستگاه رو آب مصرفی شعله روشن نمیشود و داغ نمیکند ولی روی رادیاتور شعله روشن میشود

پاسخ :

با سلام و احترام به احتمال زیاد فلوسویچ و یا فلو رگلاتور مشکل پیدا کرده است. قبل از هر کاری با برعکس کردن شیلنگ های سرد و گرم و باز کردن شیر ورودی و سپس سر جایش بستن امتحان کنید احتمال داره مشکل برطرف بشه.در غیر این صورت باید با تعمیرگاه تماس بگیرید

سوال :

سلام پکیج من ایران رادیاتور۲۴۰۰۰ دو مبدل فن دار هستمدتی بود که هر از گاهی ازش آب میریخت و فشارش می افتادالان خیلی اب از قسمتهای مختلفش میریزه و چون گارانتیش تموم شده و منم تا حدودی فنی هستم بازش کردم و رسوباتش رو تمیز کردم ولی هنوزم از جاهایی که لوله ها به قسمتهای برنجی متصل شدن آب میدهآیا احتیاج به تعویض واشرهای لاستیکی و اورینگها هم داره؟

پاسخ :

با سلام بله قطعا همین طور هست می‌بایست کلیه اورینگ های مرتبط با نشتی تعویض شوند

سوال :

یه سوال داشتم خدمتتون ،پکیج ایران رادیاتور ۲۴ دارم ،مشکلی براش پیش اومده اینکه هر وقت دمای سیستم گرمایش رو کم میکنم آب سیستم از زیر دستگاه به بیرون ونت میشه و دستگاه رو خاموش میکنه ،لطف کنید راهنمایی نمایید،ممنون

پاسخ :

با سلام دوست گرامی لطفا سوال خود را واضح تر و با املای صحیح تر بنویسید تا بتونم کمکتون کنم

سوال :

علت گرم نشدن آبگرم مصرفیدر مدل L28CFشوفاژ درست اس.

پاسخ :

با سلام بله علت ها بیان شده است خرابی فلومتر رسوب گرفتن مبدل خرابی سنسور و ….

سوال :

سلام فن پکیج لرزش دارد اما پکیج مشکلی از لحاظ گرمایش ندارد چه کار باید انجام دهم با تشکر

پاسخ :

با سلام به احتمال قوی پروانه فن خاک گرفته و باعث از بالانس خارج شدن پروانه فن شده است . فن را باز کنید و بشورید . اگر افاقه نکرد باید با لاستیک مخصوص لرزه گیری کنید

برای مشاهده کامل مقالات سایت نیز میتونید مقالات آموزشی سایت پکیج کار کلیک کنید . و یا تا انتهای مقاله مطالعه کنید و در انتهای همین مقاله لیست سایر مقالات موجود هست.

 

دوستان عزیزم توجه داشته باشید

پکیج شما موش آزمایشگاهی برای کسب تجربه تعمیرکاران مبتدی نیست

پس نسبت به انتخاب تعمیرکار خود بیشترین حساسیت را داشته باشید

خدمات تعمیر پکیج

شاید به جرأت بتوان گفت شرکت پکیجکار در تهران تنها مرکز تخصصی است که فقط خدمات تعمیر پکیج را ارائه می‌دهد، شرکت پکیجکار وقت خود را برای محصولات دیگر تلف نمی‌کند و کلیه تعمیرکاران خود را به صورت حرفه ای فقط در زمینه تعمیر پکیج آموزش داده است.

چرا شرکت پکیجکار فقط خدمات پکیج ارائه می‌دهد؟

لازم به ذکر است که مراکز متعددی در شهر تهران و همچنین سراسر کشور وجود دارند که اقدام به تعمیر انواع لوازم خانگی می‌کنند و برخی نیز پا را فراتر گذاشته و خدمات نظافت منزل نیز در کنار تعمیر پکیج انجام می‌دهند، مطمئنا مدیریت و رسیدگی به امور این تعداد تعمیرکار را که هر کدام یک نوع تخصص دارند و از همه بدتر هیچ کدام از این تخصص ها را مدیریت این مجموعه ندارد امکان پذیر نیست

چرا باید مرکزی را انتخاب کنید که مدیریت آن در یک زمینه تخصص داشته باشد؟

تصور کنید به عنوان مثال فردی که در زمینه طراحی سایت و اینترنت تخصص دارد اقدام به تأسیس سایتی می‌کند که در آن ده‌ها خدمات فنی به مشتری ارائه می‌دهد و مجبور هست صدها تعمیرکار مختلف به خدمت بگیرد، حال یکی از این مشتریان با تعمیرکار پکیج خود به مشکل خورده است و قصد ارائه شکایت به مدیریت دارد، وقتی مدیریت تا الان حتی یکبار هم قطعات پکیج را از نزدیک ندیده است به نظر شما چطور میتونه به این مشتری کمک کند؟

حال اگر یکی از تعمیرکاران این فرد در تعمیر یکی از مشتریان با مشکل روبرو شود مدیریتی که هیچ تخصصی در زمینه فنی ندارد چطور می‌تواند تعمیرکار را راهنمایی کند تا مشکل مشتری حل شود

خدمات پکیج را فقط از پکیج کار بگیرید

البته ما اسرار نداریم که خدمات پکیج را فقط از شرکت پکیجکار بگیرید بلکه به شما پیشنهاد میکنیم از مجموعه ای خدمات بگیرید که در یک زمینه و به صورت جامع خدمات ارائه می‌دهد و به سراغ مراکزی که به قولی همه فن حریف هستند نروید، چون چیزی که واقعیت دارد این است که این مراکز توانایی این که در تمام تخصص هايي که خدمات ارائه می‌دهند به صورت حرفه ای باشند را ندارند و بالاجبار از هر چیزی به صورت جزئی اطلاعات دارند و همین امر مطمئنا برای شما مشکل ساز خواهد شد.

مراکزی معتبر هستند که تمام تمرکز و دانش و تجربه خود را روی یک تخصص می‌گذارند ولی تلاش خود را می‌کنند در اون تخصص حرفه ای عمل کنند

مطمئن باشید تفاوت تعمیرات فردی که صفر تا صد تعمیر انواع پکیج را می‌داند با تعمیرات فردی که در تمام لوازم خانگی فقط نکات اصلی را می‌داند تفاوت از زمین تا آسمان است

هزینه تعمیر پکیج چقدر هست و چطور محاسبه می‌شود؟

قبل از اینکه در مورد هزینه تعمیر پکیج و نحوه محاسبه آن توسط تعمیرکار بخوام توضیح بدم لازمه این نکته را متذکر بشم که هزینه های ارائه شده هزینه انجام کار به صورت جزئی می‌باشد، مثلا هزینه اسید شویی پکیج ایران رادیاتور یا هزینه تعویض منبع انبساط پکیج و زمانی که تعمیرکار اقدام به سرویس کامل پکیج می‌کند تنها عامل تعیین کننده دستمزد وی دانش و تجربه تعمیرکار و همچنین وقتی است که روی دستگاه می‌گذارد.

ببینید دوستان ممکنه توی یه سایت هزینه سرویس کامل پکیج را زده باشند مثلا فلان قدر ولی در واقع از نظر آنها سرویس و جرمگیری مبدل های حرارتی و بازرسی فن به منزله سرویس کامل شمرده می شود و این خدمات را در سایت خود تحت عنوان سرویس کامل پکیج نام برده، در این حالت شما نباید انتظار داشته باشید که تعمیرکاری که تمام اتصالات پکیج را باز کرده و کلیه قطعات را سرویس می‌کند نیز همان مبلغ را از شما دریافت کند.

هزینه تعمیر پکیج ایران رادیاتور :

هزینه رسوب زدایی مبدل ثانویه پکیج ایران رادیاتور : 200 تا 350 هزار تومان

هزینه ایاب و ذهاب 50 تا 90 هزار تومان

خدمات پکیج شامل چه مواردی می شود؟

قبل از هر موردی ما برای اینکه بخواهیم وارد یک خانه شویم باید سیستم های تهویه و گرمایشی آن را چک کنیم. با نزدیک شدن به فصل سرما، همه خانه ها و آپارتمان ها به سراغ پکیج شان می روند تا آنها را راه بیندازند، در این بخش خدمات پکیج به میان می آید به طوری که این خدمات با توجه به ساختار منحصر به فردشان گرما را به کل خانه می رسانند.

یکی از موارد مربوط به خدمات پکیج، نصب پکیج می باشد. این مرحله جز حیاتی ترین مرحله در خصوص خدمات پکیج است چون باید سیستم پکیج به درستی نصب شود تا هیچ لوله ای در ساختمان آسیب نبیند و ایمنی ساختمان به خطر نیفتد. در بخش بعدی در خصوص خدمات پکیج می توان به این مورد اشاره کرد که فردی که متخصص تعمیر سرویس پکیج است، باید تمامی بخش های مربوط به دودکش و درجه حرارت و محل اتصالات مربوط به لوله های گاز را بررسی کنید از همه مهمتر فشار آب نیز باید توسط متخصصین بررسی شود. در خصوص بررسی فشار آب، متخصصین با انجام این کار سعی می کنند تا اگر رسوبی در آب ها وجود داشته باشند را از بین ببرند، با از بین بردن این رسوب ها کیفیت پکیج ها بالا می رود و شما به راحتی می توانید، گرمای خاصی را در خانه تان حس کنید.

 

تمامی بخش های خدماتی پکیج مربوط به مشکلاتی خواهد بود که ممکن است، رخ دهد، به عنوان مثال اگر رادیاتورها آسیبی ببیند باید عملیات هواگیری در خصوص رادیاتورها به خوبی انجام شود، انجام این کار در فصل زمستان و پاییز بسیار با اهمیت است چون رادیاتورها بیشتر در این فصول روشن هستند.

مراحل سرویس پکیج که جز خدمات پکیج حساب می شود چندین مرحله را دربرمیگیرد، اولین مورد رفع مشکلاتی است که ممکن است در شعله پکیج رخ دهد، دومین مورد، مربوط به تعویض قطعه هایی می باشد که مشکل دار هستند و باید در زمان معین تعویض شوند. مرحله بعدی در مورد رسوب زدایی می باشد که در بخش قبلی این مقاله ما رسوب زدایی را بررسی کردیم همچنین فشار آب از دیگر مواردی می باشد که باید توسط متخصص حوزه خدمات پکیج به درستی بررسی شود. مشکلاتی از قبیل روشن نشدن پکیج، و سروصداهایی که ممکن است در پکیج رخ دهد نیز جز خدمات پکیج به حساب خواهد آمد.

چه زمانی برای انجام خدمات پکیج مناسب است؟

معمولا خدمات پکیج هر شش ماه یا سالانه انجام میگیرد و شما باید به طور کامل تمامی مشکلاتی که در یک مدت زمان برای پکیج تان بوجود آمده را برطرف کنید. انجام این کار باعث میشود تا شما بتوانید به مدت بیشتری از پکیج تان استفاده کنید. در صورتی که از هر نظری مشکلاتی در خصوص خدمات پکیج و سرویس کاری برایتان پیش بیاید می توانید با متخصصین این حوزه در تماس باشید. در این مقاله ما قصد داریم یکی از بهترین سازمان ها را که در حوزه خدمات پکیج فعال است را به شما معرفی کنیم و آن مجموعه پکیج کار نام دارد. متخصصینی که در پکیج کار فعالیت دارند می توانند تمامی خدمات حوزه پکیج را برای تان پوشش دهند، این خدمات بیشتر برای رفع مشکلات پکیج های شما شما انجام خواهد شد پس اگر مشکلی برایتان پیش آمد، می توانید با پکیج کار تماس بگیرید.

 

چه مواردی باعث ایجاد تفاوت در ارائه خدمات پکیج می شود؟

معمولا مواردی که باعث ایجاد تفاوت می شوند بستگی به خدمات و گروهی دارند که شما در حوزه خدمات پکیج از آنها خدمات دریافت می کنید. اگر متخصصی ارور ایجاد شده را زودتر بفهمد، مشکل پکیج شما نیز زودتر حل خواهد شد و یا اگر پکیج شما نیاز به رسوب زدایی داشته باشد در کمترین زمان متخصص مورد نظر می تواند این کار را انجام دهد چون، شما سریعتر به هدفی که می خواهید می رسید و آن هم پکیجی است که بتواند نیازهای گرمایشی شما را پوشش دهد.

 

آیا نام برند پکیج تاثیری بر خدمات پکیج دارد؟

در جواب به این سوال باید بگوییم که خیر هیچ تاثیری ندارد چون تمامی پکیج ها فقط یک هدف را دنبال می کنند و آنها ارائه خدمات در خصوص سیستم های گرمایشی می باشد پس اگر شما نیز فکر می کنید که نام برند تاثیر خاصی دارد باید بگوییم که خیر هیچ تاثیری ندارد. همچنین شما می توانید برای داشتن خدمات پکیج به پکیج کار مراجعه کنید در صورت وجود کوچکترین مشکل متخصصین پکیج کار می توانند به شما کمک کنند تا بتوانید مشکلات مربوط به پکیج تان را حل کنید.

هزینه خدمات پکیج به چه شکلی می باشد؟

بر مبنای مشکلی که در پکیج شما وجود داشته باشد هزینه را متقبل خواهید شد، مثلا برای نصب هر عدد پکیج دیواری باید هزینه ای در حدود 230 الی 310 هزار تومان را پرداخت نمایید. جهت انجام شست و شوی پکیج با اسید نیز هزینه ای در حدود 170 الی 210 هزار تومان را برای هر عدد باید پرداخت کنید که این قیمت برای پکیج های تک مبدل می باشد و برای پکیج های دومبدل این امر فرق می کند. به طور کلی هر مشکلی در خصوص پکیج ها هزینه خاص خودش را دارد به عنوان مثال برای بررسی نشتی و رفع آن شما باید هزینه ای در حدود 100 الی 120 هزار تومان را پرداخت نمایید. اگر هم یک سرویس کامل بخواهید باید حدود 400 الی 500 هزار تومان را پرداخت کنید که سرویس دهی کامل نیز بیشتر برای خانه های نوساز و یا خانه هایی که در معرض ساخت هستند انجام میگیرد و یا اگر فردی قصد عوض کردن کل پکیج اش را داشته باشد می تواند از گزینه سرویس کامل پکیج استفاده کند. تمامی خدمات پکیج مابین 100 تا یک میلیون تومان و در برخی موارد بیشتر از یک میلیون تومان خواهد بود.

 

تلفن سفارش خدمات پکیج در تهران

02188314410

09123046539

منبع 1

تعمیر پکیج یا خرید پکیج نو کدام گزینه برای شما بهتر است؟

اگر بخوام بی طرفانه راجع این موضوع صحبت کنم باید خدمتتان عرض کنم با توجه به پکیج های تولید شده حال حاضر توسط شرکت های مطرح بازار مثل ایران رادیاتور و بوتان و با وجود مشکل تامین قطعات یدکی با کیفیت که در محصولات قدیمی دیده می‌شد و جایگزینی آنها با قطعات واقعا بی کیفیت در محصولات جدید خود متأسفانه دیده می‌شود پکیج های آکبند هم فقط به مدت 6 ماه کارایی لازم را دارند و نهایتا پس از اتمام دوره گارانتی کم کم به خرج افتاده و مشتری را کلافه می‌کنند.

از طرفی پکیج های قدیمی تولید شده توسط شرکت های نامبرده شده از لحاظ کیفیت قطعات بسیار عملکرد بهتری دارد، به عنوان مثال شرکت ایران رادیاتور در حال حاضر بلوک های انواع پکیج خود را که قبلا از جنس برنج بوده در حال حاضر با جنس باکالیت (پلاستیک فشرده) تعویض کرده که یکی از عیب های اساسی محصولات تولیدی جدید این شرکت محسوب می‌شود، همچنین شرکت های بوتان و ایران رادیاتور به دلیل وجود تحریم و عدم واردات قطعات با کیفیت اقدام به تولید پمپ سیرکولاسیون جهت محصولات خود کرده اند که متأسفانه این پمپ ها 6 ماه هم کار نمیکنه،

در کل عمر پکیج شما اگر بین 2 سال تا 8 سال است و همچنین پکیج از نوع دو مبدل و فن دار می‌باشد صرفه نظر از برند آن بدون کوچکترین شکی نسبت به تعمیر آن اقدام کنید و اگر آنرا بفروشید و یک پکیج نو بخرید مطمئنا پشیمان خواهید شد.

با این تفسیر به نظر شخص بنده در حال حاضر خرید پکیج نو اصلا به صرفه نخواهد بود و مطمئنا تعمیر پکیج از هر حیث برای مشتری منفعت دارد، البته فقط یک شرط اساسی دارد!

لازمه این نکته را متذکر بشم که همیشه تعمیر پکیج برای شما صرفه اقتصادی ندارد، چون در صورتی که تعمیرات پکیج دیواری شما توسط افراد مبتدی و یا برخی از تعمیرکاران سودجو صورت بگیرد مطمئنا در انتهای کار شما متوجه خواهید شد مبلغی که خرج پکیج کرده اید در واقع با هزینه یک پکیج نو تفاوت آنچنانی ندارد

پس بهتره همواره به دنبال مرکزی معتبر باشید زیرا حتی با وجود به صرفه بودن تعمیر پکیج های قدیمی این موضوع زمانی برای شما سود دارد که این کار توسط افرد با تجربه و با انصاف صورت بگیرد. مهمترین مزیت استفاده از یک تعمیرکار پکیج حرفه‌ای برای شما این است که علاوه بر اینکه افراد با تجربه بی مورد اقدام به تعویض قطعات یدکی سالم نمی‌کنند و سریع سراغ مشکل اصلی می‌روند اگر فرد تعمیرکار جزو کارکنان شرکت پکیجکار باشد اکثر قطعات پکیج را طوری تعمیر میکند که از قطعات آکبند هم بهتر کار کند

سوالات متداول :

آیا خودم میتونم تعمیر پکیج را بدون کمک از تعمیرکار انجام بدم؟

بله، اکثر خرابی های متداول پکیج دیواری توسط مشتری قابل حل می‌باشد، اگر برای انجام تعمیر پکیج خود به کمک احتیاج داشتید کمی وقت بگذارید و از مقالات متعدد و ویدئوهای آموزشی ما استفاده کنید

چطور بهترین تعمیرکار را جهت تعمیر پکیج پیدا کنیم؟

شما با مطالعه مقالات منتشر شده در سایت ها و همچنین نظرات مشتریان آنها میتوانید بهترین تعمیرکار پکیج را پیدا کنید

تعمیر پکیج توسط افراد مبتدی و تازه کار چه عواقبی برای مشتری دارد؟

از لحاظ مادی تعویض قطعات یدکی سالم و هزینه تراشی برای مشتری و در مواردی در صورت ناشی بودن تعمیرکار گاهاً باعث بوجود آمدن خطرات جانی برای مشتری می‌شود

چرا پکیج دیواری من زود به زود خراب می‌شود؟

رسوب آب و نداشتن تجهیزات جلوگیری از تشکیل رسوب، تعمیر پکیج توسط افراد غیر حرفه ای، استفاده از قطعات یدکی بی کیفیت و استفاده نادرست از پکیج مهمترین دلایل خرابی مکرر پکيج می‌باشد.

رسوب آب دشمن اول پکيج دیواری :

استفاده از فیلتر پلی فسفات به همراه رسوب زدای مغناطیسی در ورودی آب سرد پکيج دیواری جزو ۰ قطعه نیست حتما در اسرع وقت یک عدد پلی فسفات و یک عدد رسوب زدای مغناطیسی به صورت سری در ورودی  آب سرد نصب نمایید (پیشنهاد میکنم از بهترین کیفیت استفاده کنید)

تزریق محلول ضد رسوب یا در صورت موجود نبودن دو لیتر ضد یخ اتومبیل به مدار شوفاژ برای کمک به جلوگیری از تشکیل رسوب شدیداً توصیه می‌شود

استفاده از آب گرم و رادیاتور در دمای کمتر از 60 درجه مهمترین نکته برای جلوگیری از تشکیل رسوب می‌باشد، دلیل آن هم این است که آب تا دمای 60 درجه هیچ رسوبی از خود آزاد نمی‌کند، پس اگر همواره دمای دستگاه کمتر از 60 درجه تنظیم باشد دستگاه دیگر رسوب نمی‌گیرد

علت گرم نشدن مدار گرمایشی پکیج چیست؟

بسته بودن شیرهای رفت و برگشت زیر پکیج و یا کار نکردن پمپ سیرکولاسیون، سوختن شیر موتوری و بسته بودن شیرهای رادیاتورها از مهمترین دلایل گرم نشدن مدار گرمایش است

چرا پکیج دیواری روشن نمیشه و چه کار باید کرد ؟

با مراجعه به دفترچه راهنمای پکیج دلیل بوجود آمدن کد خطا را بررسی نمایید، لازم به ذکر است که کد خطا در پکیج های بدون نمایشگر همان چشمک زدن چراغ ها می‌باشد

برای بالا بردن عمر پکیج دیواری چه کار میشه کرد؟

بهترین راه نصب فیلتر قبل از ورود آب به پکیج و قرار گذاشتن دمای پکیج کمتر از 60 درجه و سرویس دوره ای منظم می‌باشد

روش هواگیری پکیج به چه صورت است؟

هواگیری و یا تنظیم فشار بار پکیج دیواری از طریق شیر پرکن که در زیر دستگاه قرار گرفته صورت می‌گیرد، فشار استاندارد بین 1 تا 1/5 بار می‌باشد

آیا هر کسی می‌تواند تعمیر پکیج را یاد بگیرد؟

البته که هر شغل و حرفه‌ای سختی های خاص خود را دارد و تعمیر پکيج هم از این موضوع مستثنی نیست، ولی با تلاش و مطالعه هر فردی با هر دانشی توانایی یادگیری این حرفه را دارد

تعمیر پکیج و یا خرید پکیج نو، کدام یک برای شما بهتر است؟

در بازار کنونی کشور و با توجه به پایین آمدن کیفیت محصولات احتمالا تعمیر پکیج از هر نظر برای مشتری منفعت دارد، البته مشروط به اینکه این کار توسط افراد با تجربه و حرفه ای صورت بگیرد
{{CODE1}}

🎨 اینفوگرافیک تعمیر پکیج

اینفوگرافیک روش رفع ارور E2 ایران رادیاتور
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید
علت خاموش شدن پکیج در سرویس و تعمیر پکيج
علت خاموش شدن پکیج
اینفوگرافی علت گرم نشدن آب مصرفی در سرویس و تعمیر پکیج
اینفوگرافی علت گرم نشدن آب مصرفی در سرویس و تعمیر پکیج

علت خرابی های مکرر در سرویس و تعمیر پکیج

بالا بردن عمر پکیج در سرویس و تعمیر پکیج

دلایل شکست تعمیر پکیج توسط افراد مبتدی چیست؟

 

توضیح پادکست :

همه ما میدونیم که در سال‌های اخیر وضع مالی اکثر اقشار مردم به شدت بد شده و افراد به هر دری می‌زنند تا بتونن از مخارج زندگی کم کنند. حالا تو این وضع بد خدانکند که یکی از لوازم خانگی خراب بشه که دیگه به قول معروف قوز بالای قوزه

حالا اگر پکیج شما خراب بشه، با یه جستجوی ساده در اینترنت خواهید فهمید که در واقع در مورد تعمیر هیچ کدام از لوازم خانگی به اندازه پکیج در اینترنت اطلاعات پیدا نمیشه. این وفور اطلاعات و آموزش تعمیر پکیج در فضای مجازی کسانی را که خودشان را کمی فنی تصور می‌کنند را تحریک کرده که از این اطلاعات استفاده کنند و خودشان پکیج را تعمیر کنند

 

 

معمولا بعضی از افراد به واسطه انجام یکی دو بار تعمیرات جزئی پکیج یه خودشان اعتماد به نفس کاذب پیدا کرده و اقدام به تعمیر و سرویس کلی پکیج می‌کنند که در 99 درصد مواقع این تعمیرات با شکست مواجه شده و دست آخر مجبور می‌شوند از یک تعمیرکار پکیج بخواهند که دستگاهی که ترکیده را جمع کند که مطمئنا تعمیرکار بعد از مشاهده وضعیت دستگاه قیمت های بسیار بالایی ارائه می‌دهد و شما هم مجبور به قبول آن هستید.

لازمه بدونید اطلاعاتي که در فضای مجازی هست فقط ده درصد اطلاعاتي هست که یک تعمیرکار برای تعمیر پکیج اصولی نیاز دارد.

ازتون دوستانه خواهش میکنم اگر قصد تعمیر پکیج خودتون رو دارید به هیچ وجه به این آموزش ها بسنده نکنید و قبل از هر اقدامی برای کسب اون 90 درصد تجربه و آموزش اقدام کنید وگرنه جز خرابی های بیشتر و هزینه تراشی های بی مورد چیزی به بار نخواهید آورد

 

مهمترین اصل در تعمیر پکیج کسب تجربه عملی هست نه آموزش های تئوری

سرویس و تعمیر پکیج در تهران

اگر به دنبال سرویس و تعمیر پکیج در شهر تهران هستید پیشنهاد ما استفاده از خدمات شرکت پکیجکار می‌باشد، زیرا تعمیرکاران شرکت پکیجکار علاوه بر داشتن تجربه کافی جهت انجام سرویس و تعمیر انواع پکیج دیواری با ارائه قیمت های منصفانه و عدم خرج تراشی‌های بیهوده به فکر جیب مشتری نیز هستند.

اهمیت سرویس دستگاه در تعمیر پکیج

یکی از مهمترین توصیه های مهندسین فنی در رابطه با تعمیر و نگهداری انواع شوفاژ دیواری این است که حتما سرویس دستگاه را در مواقع تعمیر پکیج انجام دهید، این بدان معناست که اگر پکیج دیواری شما خراب شده است و تعمیرکار برای رفع خرابی پکیج مراجعه کرده است حتما از وی بخواهید علاوه بر تعمیر ایراد بوجود آمده نسبت به سرویس کامل پکیج اقدام نماید.

سرویس کامل و صحیح پکیج از مشکلات بسیاری که در آینده ممکن است بروز کند جلوگیری خواهد کرد. به عنوان مثال برد الکترونیک پکیج شما دچار مشکل شده است و تعمیرکار اقدام به تعویض و یا تعمیر آن کرده است، اگر فقط به فقط اقدام به رفع ایراد برد الکترونیک کند و تمام، ممکن است مبدل حرارتی رسوب گرفته باشد و در شرف بوجود آمدن مشکل باشد و چند روز دیگه دستگاه با ارور دیگری مواجه شود، و یا اینکه شعله دستگاه تنظیم نبوده و به زودی باعث بروز مشکلات جدی تر خواهد شد.

در این حالت معقولانه ترین کار این است که وقتی الان تعمیرکار پای دستگاه در حال رفع ایراد فعلی می‌باشد از وی بخواهید نسبت به سرویس و تعمیر پکیج اقدام نماید.

سرویس کامل و صحیح پکیج شامل چه کارهایی می‌شود؟

  • رسوب زدایی مبدل های حرارتی (مبدل اصلی و ثانویه)
  • تمیز کردن صافی برگشت و شستشوی مدار شوفاژ
  • سرویس و روغنکاری پمپ سیرکولاسیون
  • تنظیم شعله کوتاه و بلند پکیج بوسیله فشارسنج میلی بار
  • تعویض اورینگ و رسوب زدایی و تعویض بایپاس سوپاپ شیر موتوری
  • تمیز کردن میله یون و جرقه زن و برنر مشعل
  • سرویس مجموعه فن و پرشر سوئیچ هوا (شستشوی فن و دو شیلنگه کردن پرشر)
  • باد زدن منبع انبساط و تنظیم باد بوسیله گیج
  • تزریق محلول ضد رسوب به مدار رادیاتور ها
  • تعویض کارتریج پلی فسفات (در صورت نیاز نصب فیلتر)

نکته مهم در سرویس و تعمیر پکیج :

  1. توجه داشته باشید که جهت سرویس و تعمیر پکیج تعمیرکار کلیه موارد فوق را انجام دهد و هزینه آن را دریافت کند، اغلب تعمیرکاران بدون انجام هیچ کدام از موارد فوق در فاکتور ذکر می‌کنند سرویس پکیج و هزینه آن را دریافت می‌کنند. پس دقت کنید تعمیرکار کلیه کارهای فوق را انجام دهد، برای این منظور از وی بخواهید تک تک این گزینه ها را انجام داده و در هر قسمت به شما اطلاع دهد که الان چه کار انجام داده است. ضمنا تعمیرکار را وادار کنید در فاکتور ریز تمام کارهای انجام شده را ذکر کند.

ولی پیشنهاد ما همواره تماس با تعمیرکاران با تجربه و منصف هست

21 دیدگاه ها

  • باسلام وخسته نباشید به گروه پکیج کار.واقعا دست مریزاد اموزش های که گذاشتیدمن توی هیچ مرجعی نتونستم تا این حد اطلاعات بدست بیارم اون هم به صورت رایگان.معلومه که کار تعمیر کارهاتون هم درسته.اگه امکانش هست لطفا در موردعملکرد قطعات داخلی رگلاتور گاز هم توضیح دهید واجزای داخلی پکیج اریستون هم توضیح بدین.باتشکر محمدی

    • خدا پدرتو بیامرزه با این سایت جامع و کاربرپسند و مهمتر از همه خدمات خداپسندانه ای که به مشتری ها ارائه میدید، تا کسی از خدمات شما استفاده نکنه نمی‌فهمه فرق تعمیرکار با تعمیرکار تفاوت از زمین تا آسمان است.
      خداقوت

  • با سلام و تشکر
    پکیج ما بایکن هست و در حالتی که در مدار گرمایش قرار دارد (مثلا شب تا صبح) نه تنها افت فشار ندارد بعضا افزایش فشار هم دارد ولی به محض بازکردن شیر آبگرم به مدت چند دقیقه سریعا فشار افت میکند و دستگاه خاموش میشود و باید شیر پرکن باز شود تا فشار دوباره تنظیم گردد.

    • اگر فشار آب ساختمان کم است و گاها تغییر رنگ و بو در آبگرم مشاهده می‌شود احتمالا خرابی مبدل حرارتی و در مواردی خرابی شیر پرکن می‌باشد
      در غیر این صورت منبع انبساط مشکل دارد

  • هشت ماه پیش زنگ زدم از شرکت شما اومدن و پمپ پکيج ما را تعمیر کردن و گفتند یکسال گارانتی داره، الان دوباره پکیج خاموش شده و دیروز دوباره زنگ زدم از شرکت اومدن گفتند برد خرابه و 250 هزار تومان هزینه تعمیر گرفتند، خواستم بپرسم اون گارانتی که هشت ماه پیش کردند چرا شامل این تعمیر برد نمیشه؟؟

  • یعنی بعد از اومدن تعمیرکار شما و تعمیر پکیج تازه بعد از 10 سال که از پکیج استفاده می‌کنیم فهمیدم تعمیرکار یعنی چی.
    واقعا اگه همه تعمیر کاراتون مثل آقای آقایی باشند باید یه دست مریزاد به شرکت پکیجکار گفت که تونسته همچنین استادهایی را استخدام کنه

  • باعرض سلام
    ضمن تشکرازاطلاعات آموزنده شمادوستان گرامی(که بیشک درهیچ سایتی ازرقباتابه این حد واینطور آموزنده برنخورده ام)سوال کوتاهی ازجنابعالی داشتم.پکیج منزل بنده ایران رادیاتوردومبدله(مدل ام۲۴ اف اف)است که آنراسال قبل سرویس کرده ام.مشکلی که تقریباماههاست باآن مواجه گشته ام اینست که درحالت تابستانی(وبستن شیررفت شوفاژ)برخی مواقع که آبگرم رابازمیکنم چراغهای سبزدستگاه دوبه دو روشن وخاموش شده اما پکیج باتاخیرزمانی حدودا پنج الی ده ثانیه جرقه خورده وروشن میشودوچراغ نارنجی آن روشن میشود.دستگاه هیچ اروری هم نمیدهدوبرخی مواقع نیز بلافاصله بعدازبازکردن آبگرم دستگاه جرقه زده وچراغ نارنجی آن روشن میشود.بنظرشماعلت این عیب ازچیست؟متشکرم بابت لطفتون

    • احتمالا مشکل از فلورگلاتور باشد که برای روشن کردن دستگاه وقتی آب را باز می‌کنید دیر فرمان روشن شدن شعله را می‌دهد. البته اگر چراغ ها با باز کردن آب جفت جفت چشمک می‌زنند ولی چراغ نارنجی دیر روشن می‌شود احتمالا از پرشر هوا و یا سنسور حرارتی باشد

  • خدا پدرتان را بیامرزد
    واقعا تعمیرکار شما اومد و حرفه ای مشکل پکیج را حل کرد
    چقدر مرام سایت پکیجکار را دوست دارم. همه چیز را به همه رایگان یاد میده بعد تعمیرکارش هم میاد منصفانه و تمیز کار میکنه. ای کاش همه مثل شما بودن

  • از سایت خوبتان نهایت تشکر را دارم
    با راهنمایی شما مشکل را خودم حل کردم
    مطالب سايت فوق‌العاده کاربردی هست
    ممنون

  • عرض سلام خدا قوت به گروه پکیجکار خواستم علت فیلتر شدن سایتتون رو اگه اشکال ندارد بپرسم که یه کم ایجاد بی اعتمادی بین مشتریان میشه دوم اینکه میخواستم پکیج آموزشی تان رو خریداری کنم که از طریق واتساپ جوابی دریافت نکردم ممنون

  • سلام میخوام برای پکیج ناوین کره ای فیلتر مدار گرمایش نصب کنم کدامیک از برندهای موجوددربازار استاندارد ملی داره واز کیفیت خوبی برخورداره وگارانتی هم داره؟؟
    باتشکر ازشما

    • فیلتر مدار گرمایش چیز پیچیده ای نیست که نیازمند مارک معتبر و گارانتی باشد، شما صافی مغناطیسی مدار برگشت تهیه کنید و نصب کنید و هر مارکی تو بازار پیدا کردید قابل قبول هست

  • با درود و خسته نباشيد خدمت شما و تشكر از سايت مفيد و سخاوتتون ، پكيج من ايساتيس تك مبدل است ، بعد از استفاده از حمام پكيج ارور e7 ميدهد ، لطفا راهنمايى كنيد ، مرسى

  • سلام خسته نباشید بدون اغراق توضیحات واموزش شما کامل و بسیار مفید میباشد

  • سلام
    واقعا از دیدن و خوندن مطالب این سایت لذت بردم و از همه عوامل حرفه ای این سایت کمال تشکر را دارم. آیا در شهر زاهدان هم سرویس کار دارید؟

  • […] به تناسب مشکل پکیج بررسی می شود. تعمیر پکیج بوتان و تعمیر پکیج ایران رادیاتور به بهترین شکل توسط تیم پکیج کار انجام می […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *