در این مطلب از سایت پکیجکار به بررسی نحوه عملکرد پکیج دیواری و همچنین بررسی مَبانی عملکرد بُردِ الکترونیکِ پکیج دیواری میپردازیم.
اجزای برد الکترونیک در نحوه عملکرد پکیج
بُردِ پَکیج رو ابتدا به چند قسمت تقسیم میکنیم:
۱:اُلگوریتمِ بُرد یا همون برنامهِ بُرد
۲:اَجزا و قطعاتِ بُرد
۳:حِفاظت های تَعبیه شده در بُرد
۴:وایرینگِ برد
تشریحِ قسمت های برد الکترونیک پکیج :
اُلگوریتمِ برد :
اولین کاری که برد انجام میدهد، کنترل ورودی های خود هست، اَعَم از ntcها (اِن تی سی ها)، پِرشِر مِترِ آب و پِرشِر مِترِ هوا
برای تست پرشر متر هوا که مهمترین سنسور پکیج هست، برد الکترونیک، ابتدا فَن را روشن میکند، سپس منتظرِ وصل شدنِ پِرشِرْ میماند، به محض وصل شدن پِرشِر هوا، فن را خاموش میکند و منتظر قطع شدن پرشر هوا میشود، همانطور که میدانید پرشر هوا بوسیله شیلنگی که به شیپوری فن متصل است، زمانی که فن روشن میشود، با قدرت بادی که توسط فن تولید میشود، دیافراگمِ پرشر، وصل شده و زمانی که فن خاموش میشود و بادی از شیلنگ خارج نشود، پرشر قطع میشود.
وقتی پرشر قطع شد، برد الکترونیک مجدد فن را روشن میکند، لازمه بدونید این قطع و وصل شدنِ فن که بیشتر در پکیج هایِ ساخت شرکت ایران رادیاتور طراحی شده است، به منظور ایمنی بیشتر و اطمینان از عملکرد صحیح پرشر هوا میباشد،
در نهایت وقتی فن شروع به کارکردِ دایمی میکند، به مدتِ ۱۰ تا ۱۵ ثانیه فن کار میکند، که اصطلاحا مَرحله پیش تَخلیه نام دارد.
مرحله پیش تخلیه به این دلیل هست که، احتمالا اگر گازهایی در محفظهِ احتراق وجود دارد، تخلیه شود تا باعث انفجار در زمان جرقه نشود.
نحوه عملکرد پکیج دیواری
بعد از اتمام مرحلهِ پیش تخلیه، برد فرمانِ شروع جرقه میدهد و در همین حال شیر گاز را به صورت مرحله به مرحله باز میکند، اول بوبین ۱، سپس بوبین ۲ و در آخر بوبین ماژوله را به اندازه یِ نصفِ شعله ِحداکثر، باز میکند.
بوبین ماژوله را به این علت نصفِ شعله ِحداکثر باز میکند که، در هنگام جرقه زدن صدای انفجار تولید نشود.
حال نوبت تشخیص شعله است، به محض اینکه شعله بوسیله یون تشخیص داده شد، جرقه زن خاموش میشود و شعله به شعلهِ حداقل، کاهش پیدا میکند.
حال پردازندهِ برد به ntc هایِ خود نگاه میکند و با توجه به دمای آب، شعله را تنظیم میکند.
به اینصورت که اگر، دما از دمایی که تعیین کردیم خیلی پایینتر باشد، شروع به افزایش شعله با شیب تند میکند، ولی اگر دما نزدیک دمای تنظیمی باشد، شعله را با شیب ملایمتری افزایش میدهد.
به این نوع کنترل شعله، توسط برد الکترونیک، کنترل PID (پی آی دی) میگویند.
حال اگر در این حالت شیر آبگرمی باز شود پردازنده، فورا به فلومتر و اِن تی سیِ آب مصرفی نگاه میکند، که ببیند میزان دبی آب و دمای آن چقدر است و متناسب با آن، بدون اینکه پکیج را خاموش کند شیر گاز را باز میکند.
مثلا اگر، دبی ۱۰ لیتر بر دقیقه و دمای آب ۶ درجه باشد، پردازنده شیر گاز را فورا و بدون شیب در شعله حداکثر قرار میدهد، اما اگر، دبی ۴ لیتر بر دقیقه و دمای آب ۴۰ درجه باشد، با شیب ملایمی شعله را افزایش میدهد. این همان کنترل پی آی دی است.
پس پردازنده در دو حالتِ گرمایش و آب گرم ِبهداشتی، پکیج را با کنترل پی آی دی تنظیم میکند.
حال پکیج دما را به دمای خیلی نزدیکِ دمای تنظیم شده رسانده است (فرقی ندارد در حالت شوفاژ یا آبگرم باشد) در این قسمت وقتی دما به دمای مورد نظر رسید، شعله را در همان حالت نگاه میدارد و یا تغییراتِ جزئی در کوتاه و بلند کردنِ شعله می گزارد که دما نوسان پیدا کند. حال اگر در حالت گرمایشی باشد ۲۰ تا ۵۰ دقیقه دما را در دمای تنظیم شده نگه میدارد، تا دورترین رادیاتور هم دمایش با دمای نزدیکترین رادیاتور یکی شود.
پمپِ پکیج از زمانی که پیش تخلیه شروع میشود روشن بوده است .
سنسور تشخیص شعله چیست و چگونه کار میکند؟
این سنسور یک میله است، که بالای برنر با فاصله ی مشخصی قرار دارد.
همانطور که میدانیم، در سوختنِ گازِ شهری هیدروژن تولید میشود.
حال از برنر تا میله تشخیص شعله، یون هایِ هیدروژن در حالِ حرکت هستند، وقتی یونی حرکت میکند جریانی از بدنهِ پکیج یه این میله تولید میشود که در حدِ میکرو آمپر هست.
بردِ پکیج با یک تقویت کننده این جریان ِمیکرو آمپری را تقویت میکند و با آن شعله را تشخیص میدهد.
به همین خاطر هست که اگر اِرتِ بُرد به بدنه متصل نباشد شعله تشخیص داده نمیشود، چون جریان از بدنه به سمت میلهی آیونایز هست.
چطور پکیج را بدون گاز روشن کنیم؟
حال اگر بخواهیم در جایی که گاز نیست پکیج را روشن کنیم، سیم ِآیونایز را در آورده، در هنگام جرقه زدن با یک دیود سیم را به بدنه پکیج وصل میکنیم، در این حالت پردازنده فکر میکند شعله روشن شده است.
در این حالت دیود را در بایاس معکوس قرار دادیم.
.یعنی روی دیود که یک خط وجود دارد باید آن خط به سمت بدنه باشد، یعنی طرفی که خط ندارد را به سیم آیونایز و طرفی را که خط دارد را به بدنه وصل میکنیم،
در واقع با این روش شبیه سازی شعله کرده ایم .
حال بعد از مدتی که دما در دمای تنظیم شده قرار گرفت پردازنده، شعله را خاموش میکند به نحوی که اول شیر گاز را قطع میکند و بلافاصله به سنسور تشخیص شعله نگاه میکند، اگر شعله نباشد، فن را بعد از ۳۰ ثانیه خاموش میکند، اگر شعله باشد فن روشن باقی مانده و ارور میدهد.
نحوه عملکرد پمپ پکيج دیواری
بعد از اینکه خاموش شدن شعله موفقیت آمیز بود و فن خاموش شد، پمپ هم ۳ دقیقه کار میکند و سپس ۷ دقیقه استراحت میکند و باز ۳ دقیقه روشن میشود، این کار پمپ تا زمانی که دما به حدی برسد که پکیج دوباره روشن شود ادامه دارد.
این استراحت به علت کاهش استهلاکِ پمپ هست، البته بردها امکانی دارند که در مناطق سردسیر دیگه پمپ یکسره کار کنه و استراحت نکنه. این تنظیم در برد ها به عهده نصاب هست.
از الگوریتم برد نحوه روشن شدن و خاموش شدن شعله رو خدمت دوستان عرض کردم.
حال به قسمت های دیگر الگوریتم برد میپردازیم، پس از خاموش شدن برد اگر در حالت زمستانه باشیم، پس از ۳ دقیقه پردازنده به دمای مسیر گرمایشی نگاه میکند، اگر دما به دمای روشن شدنِ پکیج رسیده بود، پکیج را طبق همان الگوریتمِ بالا روشن میکند، ولی اگر دما بالا بود صبر میکند تا به دمای مورد نظر برسد.
حال پکیج در حالت تابستانه هست، در این حالت پکیج همواره آماده روشن شدنِ شعله هست و فقط منتظر فرمان فلومتر میباشد، به محظ باز شدن شیر آبگرم، فلومتر میزانِ دبی آب را به پردازنده گزارش میدهد، همزمان با آن، شیر موتورِ سِه راهی، مسیر مدار گرمایشی را از رادیاتور ها به مبدل ثانویه برمیگرداند.
پکیج طبق الگوریتم بالا روشن شده و هنگامی که شیر آب گرم بسته شد فلومتر به پردازنده گزارشِ دبی صفر را میدهد پردازنده شعله را با احتسابِ سنسور آیونایز قطع میکند، فن را به مدت ۳۰ ثانیه روشن نگه میدارد، تا تمامی گازهای احتراق تخلیه شود و شیر موتور سه راهی مسیر گرمایشی را به رادیاتور ها برمیگرداند و به مدت ۱۰ ثانیه آب گرمایشی را در رادیاتور ها سیرکوله میکند تا دمای پکیج پایین بیاد .
این نکته خیلی مهمی هست که همیشه به مشتری تاکید کنید حتی در تابستان هم شیر رادیاتور ها را نباید بست، چون پکیج به رادیاتور ها در تابستان نیز، نیاز دارد و در صورت بستن رادیاتور ها احتمالا بعد از مدتی باعث سوختن پمپ شود .
سیستم ضد گیرپاژ پمپ در نحوه عملکرد پکیج
از دیگر قسمت های الگوریتم، سیستم ضد گیرپاژ پمپ ،سیستم ضد یخ زدگی و سیستم تولید آبگرمِ سریع می باشد.
سیستم ضد گیرپاژ پمپ به گونه ای است که از هر ۲۴ ساعت ۵ دقیقه پمپ روشن میشود تا از رسوب گذاشتن بر روی شافت پمپ جلوگیری شود.
در پکیج تمامی سنسور های سه سیمه از این قانون پیروی میکنند، که یک سیم ولتاژ مثبت ۵ ولت که معمولا با رنگ قرمز یا قهوهای یا نارنجی هست، سیم دیگر گِراند یا همان صفر ولت یا همان منفی است که معمولا با رنگ آبی یا سیاه مشخص میشود و سیم سوم همان سیگنال اندازه گیری شده است که به برد گزارش میدهد و معمولا با رنگ زرد یا سفید مشخص میشود.
سیستم ضد یخ زدگی در نحوه عملکرد پکیج
سیستم ضد یخ زدگی یا آنتی فریز اینگونه است که در دمای ۵ درجه سانتیگراد، پردازنده پمپ را روشن میکند تا با چرخشِ آب از یخ زدگی جلوگیری شود، اگر دما باز کاهش یابد و به ۱ تا ۲ درجه برسد، شعله روشن شده و دما را به ۳۰ درجه رسانده و خاموش میشود.
از الگوریتم های برد، سیستم تولید آبگرم سریع اینگونه است که، پکیج همواره به دمای داخلی خود نگاه میکند و با پایین آمدن آن شعله را به مدت کوتاهی روشن میکند تادمای داخلی پکیج همواره بالا باشد و به محض باز شدنِ شیر آبگرم دیگر زمانی صرف بالا بردن دمای آب گرمایشی تلف نشود البته یکی از معایب این سیستم افزایش مصرف گاز میباشد.
از الگوریتم برد پکیج ارتباط سنسور آبگرم بهداشتی و سنسور مدار گرمایشی اینگونه است که وقتی پکیج در حالت گرمایشی است، سنسور آبگرم تاثیری بر عملکرد ندارد، اما در حالت تامین آبگرم بهداشتی سنسور آبگرم به پردازنده، دمای آب را گزارش میدهد و سنسورِ گرمایشی نیز همزمان دمای مدار گرمایشی که از مبدل ثانویه در حال گردش است را به پردازنده گزارش میدهد. کار سنسور گرمایشی این است که از افزایش دمای مدار گرمایشی بیش از ۸۵ درجه جلوگیری کند.
کدهای خطا در نحوه عملکرد پکیج
از الگوریتم های برد پکیج، کدهای خطا اینگونه است که خطای جرقه زن و خطای ترموستات حد نباید با برگشت به شرایط نرمال برگشت پذیر باشند و خطای پرشر آب و خطای پرشر هوا و خطای سنسور های دما و خطای افزایش دما بیش از ۸۵ درجه و همچنین خطای شعله اضافی با برگشت به شرایط نرمال، خود به خود حذف میشوند.
خوب مخاطبین سایت پکیجکار فعلا تا اینجا کافیه انشالله اگر همه دوستان رضایت داشتند ادامه این موضوع را خدمتتان ارائه میدیم
سلام خسته نباشید پکیج ایران رادیاتور تک مبدل دارم که روی حالت هستند باز ارور۴۰ ۷۰ ۸۰ میدهد لطفا راهنمایی کنید مشکل از چی هست ترموستات دود هم عوض کردم وآن تی سی گرمایش هم عوض شد ولی هنوز ترور میدهد
آیا با باز کردن آب نیز باز ارور میدهد؟
سلام وخسته نباشید پکیج تک مبدل ایران رادیاتور فن دار درحالت استندبای ارور ۴۰۷۰۸۰ میدهد بدون اینکه بخواهیم آبگرم مصرفی رو باز کنیم آن تی سی هم عوض کردم ترموستات عوض شد لطفا راهنمایی کنید
اگر سنسور و ترموستات حد تعویض شده احتمالا برد مشکل دارد، آیا پس از باز کردن آب نیز ارور میدهد؟
سلام خدا قوت خسته نباشید واااقعا عالیه و دستتون درد نکنه خیلی به دردم خورد و حتما از سایتتون بیشتر استفاده میکنم.